Svečana inauguracija
220

U Sarajevu otvorena ulica Velikog Pariza

Klix.ba
Danas je ulica Sime Milutinovića svečano inaugurisana u ulicu Velikog Pariza.

Ovo je inicijalna aktivnost Svjetskog foruma urbanizma, a ulicu su presijecanjem vrpce otvorili Almir Šahović, glasnogovornik projekta Svjetski forum urbanizma, Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Amina Deljković, pomoćnica načelnika Općine Stari Grad te Catherine Robinet, otpravnica poslova Ambasade Republike Francuske u BiH. Otvaranje je pratio zanimljivo osmišljen program, gdje izdvajamo videopostavke poznate bh. umjetnice Maje Zećo. Samo preimenovanje ulice je simbolično, a ulica će ime nositi od 1. juna do završetka Foruma 9. septembra 2012. godine.

Tom prilikom Šahović je podsjetio na ideju projekta da ukaže na činjenicu da su urbanizam i prostorno planiranje važni instrumenti  u stvaranju  "boljeg kvaliteta zajedničkog života" koji se suviše često zanemaruju na Balkanu.

Inače, objektima koji se nalaze u ovoj ulici dat će se pečat sličnih objekata u Parizu te će stoga jedan od lokala podsjećati na čuveni pariski Café Les Deux Magots, u kojem su se svojevremeno okupljali čuveni francuski pjesnici Verlaine, Rimbaud i Mallarmé, a oživjet će se i duh knjižare La Hune - kultnog mjesta gdje su se sastajali nadrealisti, pisci kao što su Antonin Artaud, André Breton, Henri Michaud ili Tristan Tzara i umjetnici Jean Dubuffet, Pierre Alechinsky i Francis Picabia.

Prvi Svjetski forum urbanizma održat će se u Sarajevu od 6. do 9. septembra i okupit će neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i teritorijalnog uređenja. Inače, u sklopu Foruma bit će održane četiri konferencije, čije će teme biti: Ambicije Projekta Velikog Pariza, Odnos kulture i kulturnog nasljeđa – ekonomski interes, Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama i Koncept moderne metropole nakon Kyotoa, uz učešće svjetskih priznatih imena urbanizma i arhitekture, kao što su Jean Nouvel, Sir Richard Rogers, Christian de Portzamparc (dobitnici Nagrade Pritzker – pandana Nobelove nagrade za arhitekturu), potom Roland Castro, Antoine Grumbach, Michel Cantal-Dupart i drugi. Očekuje se da Forumu prisustvuju i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe, predsjednik regiona Pariza, Jean Paul Huchon, kao i gradonačelnici većine gradova Balkana i gradova "pobratima“ Sarajeva.