BiH
0

U Sarajevu otvorena izložba posvećena istoriji Budimpešte

FENA
"Ogledalo naše istorije: Budimpešta" naziv je izložbe koja je otvorena danas u poslovnom centru Unitic u okviru programa obilježavanja Dana Grada Sarajeva, u saradnji sa Ambasadom Mađarske.

Na nekoliko panela sa fotografijama i pratećim tekstom kroz vizuru starih i umjetnički dekoriranih građevina predstavljena je istorija glavnog grada Mađarske. Njihov izbor prezentira razvoj grada kroz niz istorijskih perioda, počevši od rimske imperije i srednjeg vijeka do islamskog perioda i savremenog doba.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky, naglasivši kako postavka predstavlja Budimpeštu iz istorijske perspektive.

On je podsjetio na period 1995. godine, kada je sa drugim mađarskim predstavnicima još tokom rata posjetio Sarajevo, kada je i potpisan ugovor o pobratimstvu sa Gradom Sarajevom.

Brojne tada napravljene fotografije razorenog grada objedinjene su u veliku knjigu foto-album, koja uz prateći tekst govori o ratnim užasima opkoljenog grada. Tu je knjigu poklonio danas gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac kao trajno svjedočanstvo jednog vremena.

Demszky je najavio i pomoć Grada Budimpešte u obnovi gradske Vijećnice, koju će u iznosu od po 15.000 eura isplaćivati naredne tri godine. Također je Grad Budimpešta zajedno sa mađarskom vladom već prethodno uplatio Gradu Sarajevu 100.000 eura za obnovu njene fasade.

On je mišljenja da bi u projektu obnove Vijećnice mogli učestvovati i drugi evropski glavni gradovi, ali problemom smatra nepostojanje evropskog fonda koji bi pomagao obnovu tako vrijednih građevina.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac naglasila je počašćenost prijateljstvom s gradom Budimpeštom, ocjenjujući da na planu saradnje postoje konkretni koraci i projekti u oblasti kulture i ekonomije.

Istakla je da Grad Sarajevo, kao i Sarajlije, cijene sve što Mađarska čini za BiH i njen glavni grad, očekujući da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti.