Memorijalni centar Kovači
0

U Sarajevu održan okrugli sto "ZAVNOBiH i politika odbrane BiH u odnosu na rezultate Dejtona"

N. C.
Okrugli sto „ZAVNOBiH i politika odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na rezultate Dejtonskog spora (Foto: D. Ć./Klix.ba)
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Memorijalnom centru Kovači danas se održala manifestacija Odbrana BiH-Igman 2020.: Okrugli sto "ZAVNOBiH i politika odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na rezltate Dejtonskog sporazuma". Na menifestaciji se među ostalim obratio i prof.dr. Mirko Pejanović.

"BiH je u okviru Jugoslavije nastavila svoj razvoj, taj razvoj imao je veliki uspjeh od 1962. do 1990. godine. Nakon čega smo ušli u jedan historijski prelom, a to je politička pluralizacija 1990. godine uvođenje višestranačkog sistema. Također, došlo je i do odlučivanja o višeparlamentarnoj skupštini i o tome kakva će nadalje biti budućnost BiH", kaže Pejanović.

Pajanović ističe da, kada je došlo do disolucije Jugoslavije 1991. godina, u tom odlučivanju pronađeno je rješenje.

"Stranke se nisu slagale, jedna stranka SDS odbijala je svaku državnost BiH izvan Jugoslavije. Međutim, rješenje je pronađeno donošenjem odluke o referendumu građana BiH. Taj referendum je prošao tako da je 64% građana izašlo na izbore i njih 99% se na izjasnilo za nezavisnost", ističe Pejanović.

Pejanović je podsjetio i na značenje referendumsko pitanje.

"Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana muslimanskog, srpskog i hrvatskog naroda i pripadnika ostalih koji žive u BiH. To pitanje je bilo nastavak principa ZAVNOBiH-a, a nakon završteka rata i u postdejtonskoj BiH postoji zakon o 25. novemburu, Danu državnosti", ističe on.

Podsjeća da je Dejtonski sporazum zaustavio jedan rat koji je smatran najtežim i najopasnijim u Evropi.

"Dejtonski sporazum nije samo zaustavio rat, on je stvorio geopolitički okvir da BiH u miru razvije svoje državne kapacitete te da postane članica EU i NATO-a", zaključuje Pejanović.

Organzator ovog događaja je Fondacija Alija Izetbegović u sklopu manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2020".