BiH
0

U Sarajevu obilježen Evropski dan jezika

FENA
U organizaciji Goethe instituta BiH, Francuskog instituta u BiH, British Councila te Ambasade Švedske, danas je u Sarajevu postavkom nekoliko štandova na trgu ispred Ekonomskog fakulteta obilježen Evropski dan jezika.

Na nekoliko skromnih štandova građanima Sarajeva, đacima i studentima te svim zainteresiranim nude se različiti materijali i podaci o jezičkim kursevima, čime se predstavlja potreba učenja stranih jezika.

Stručni saradnik za kooperaciju u obrazovanju Goethe instituta Erdin Kadunić izjavio je Feni da je cilj skupa motivirati građane Sarajeva i BiH da uče što više stranih jezika.

"Danas više nije dovoiljno znati samo jedan strani jezik, već više njih ukoliko BiH želi pratiti evropske tokove. Na tržištu rada i sektoru obrazovanja danas traže jezički obrazovane ljude", kazao je on.

Predstavnik British Councila Jasmin Panjeta cilj akcije vidi u predstavljanju bogate lingvističke i kulturalne raznolikosti u Evropi, ali i ohrabrivanju za cjeloživotno učenje u i van škola.

Štandovi bit će postavljeni do 15.00 sati, a za posjetioce je pripremljen i kviz s nagradama za učesnike.

U 45 zemalja članica Vijeća Evrope 26. septembar se tradicionalno proslavlja kao Evropski dan jezika, kada se nizom skupova i aktivnosti pažnja skreće na važnost poznavanja stranih jezika.