"To je više od igre, to je tvoj život"
0

FOTO / U Sarajevu obilježen dan sigurnijeg interneta

FENA
U Evropi se danas, 8. februara, obilježava Dan sigurnijeg interneta, a u Bosni i Hercegovini prvi put neformalna grupa ovaj dan obilježit će pod sloganom "To je više od igre, to je tvoj život".

Neformalnu grupu čine Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Save the Children Norway SEE, Oneworld - platforma za jugoistočnu Evropu, Međunarodni fond solidarnosti Emmaus, Vijeće Evrope i Microsoft BiH.

Tim povodom učenici Srednje ekonomske škole u Sarajevu osmislili su prezentaciju o temi "Šta je internet i kako ga koristimo", a održana su i predavanja o ovoj temi.

"Ova inicijativa je veoma važna jer jedino zajedničkim naporima obrazovnih ustanova, roditelja i učenika te uz pomoć i podršku organizacija i kompanija, možemo držati korak s vremenom i biti u potpunosti informirani u vezi sa sigurnosti interneta", kazao je direktor Srednje ekonomske škole Avdija Serdarević.

Kako je Feni kazao Vedran Šolaja, marketing i komunikacijski menadžer Microsofta BiH, bila je to interaktivna komunikacija s učenicima gdje su razmijenjena iskustva o tome s kojim se izazovima susreću mladi koji koriste internet.

Dodao je da je sama želja bila da se upoznaju svi korisnici interneta o opasnostima koje vrebaju svaki put kad ga koristimo i kako da se te opasnosti prepoznaju i da se od njih zaštite.

"Opasnosti su brojne od onih uobičajenih kao što su virusi, spam mailovi do onih jako opasnih kao što je lažno predstavljanje, pedofilija, krađa identiteta i slično", pojašnjava Šolaja.

Naglasio je da u BiH ne postoje podaci o tome koliko je djece podložno tim opasnostima, ali ipak je potrebno povećati svijest o potrebi sigurnijeg interneta te dodao da je ovo samo jedan dan u godini, međutim, aktivnosti o tome će se nastavljati.

Cilj ovog programa je promoviranje sigurnosti djece na internetu i ujedno educiranje djece, roditelja i nastavnika o opasnostima i rizicima kojima su svakodnevno izložena djeca i mladi ljudi u cijelom svijetu.

Slogan "To je više od igre, to je tvoj život" odabran je radi podizanja svijesti o načinu zabave na društvenim mrežama, online igricama ili o jednostavnoj razmjeni fotografija i videozapisa, te posljedicama koje mogu nastati usljed ovoga ukoliko se djeca ne zaštite.