Izbori, pandemija...
364

U Sarajevu nedostaje oko 550 policajaca, u novembru naređen prekovremeni rad

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo trenutno, prema pravilniku, nedostaje blizu 550 službenika, ukoliko se u obzir uzmu policajci u izolaciji i upražnjena radna mjesta.

Saznajemo da je u ovom mjesecu komesar Nusret Selimović naredio prekovremeni rad kako bi se pokrile sve aktivnosti i tako nadomjestio nedostatak policajaca na terenu.

Pred policajcima su veliki izazovi i zadaci - adekvatno osigurati provođenje epidemioloških mjera, osigurati biračka mjesta i centre za brojanje na predstojećim lokalnim izborima, migrantska kriza i borba protiv svih oblika kriminala.

"Više od 150 policajaca u ovom momentu se nalazi u izolaciji zbog koronavirusa. Van pogona su i 32 policajca zbog suspenzija, a 29 invalida druge kategorije u statusu policijskih službenika treba rasporediti na radna mjesta s preostalom radnom sposobnošću. Pored toga je upražnjeno još 341 radno mjesto", rekao je za Klix.ba Mirza Hadžiabdić iz Odjela za odnose s javnošću Uprave policije.

Uprava policije je u proteklih 20 dana ostala bez dvojice kolega koji su preminuli usljed posljedica koronavirusa.

"Uprkos svemu tome, uspijevamo se boriti sa svim izazovima i odgovoriti zadacima u vrlo teškim i složenim uslovima. Provodimo najviše aktivnosti od svih policijskih agencija zbog činjenice da je Sarajevo glavni grad u zemlji. Zbog toga i odbijamo svaki vid minimiziranja naše uloge", dodaje Hadžiabdić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je dobilo saglasnost za prijem 230 policijskih službenika, ali je neophodno otkloniti određene zakonske nedostatke.

Trenutno se rade podzakonski propisi koji će uskoro biti završeni, pa se očekuje da će konkurs za prijem 200 policajaca i 30 mlađih inspektora biti raspisan do kraja ove godine.

No, znajući probleme s kojim se susreću i druge policijske agencije širom BiH, pa i na državnim nivou, jasno je da se radi o kontinuiranom problemu u vezi s nepravovremenim popunjavanjem radnih mjesta što dovodi do toga da kantonalni MUP-ovi, Granična policija i druge agencije muku muče s nedostatkom kadra.