Veliki broj gostiju
336

U sarajevskoj Vijećnici promovisana knjiga "Nastanak Republike Srpske"

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je u sarajevskoj Vijećnici održana promocija knjige "Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)" čiji su autori Muamer Džananović, Hikmet Karčić i Jasmin Medić.

Promociji je prisustvovao veliki broj gostiju, a o djelu su govorili prof. dr. Sead Turčalo i Emir Suljagić.

Knjiga je nastala je analizom stotina hiljada dokumenata, a ima jasan cilj, suprotstaviti se sve snažnijem historijskom revizionizmu, a istaknuto kako je višestruki značaj ovog djela za naše društvo.

U ranijem razgovoru za Klix.ba jedan od autora knjige Jasmin Medić je obrazložio ideju za ovom knjigom.

"Svaki put kada se protagonistima srpskog nacionalizma kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini pružila prilika da stvore 'srpsku državu' zapadno od rijeke Drine, oni su pokušali tu priliku iskoristiti. Kada je slabio socijalizam u Jugoslaviji ponovo se budio srpski nacionalizam koji u svojoj osnovi podrazumijeva zauzimanje onih teritorija u kojima živi srpski narod . Dakle, korijen ideje o stvaranju jedne takve države je u XIX stoljeću", obrazlaže jedan od autora knjige Jasmin Medić.

Ističe da je se to intenziviralo nakon objave "Načertanija", pokušano kroz pobune hrišćana u drugoj polovini XIX stoljeća, kroz stvaranje Kraljevine SHS odnosno Kraljevine Jugoslavije, a u Drugom svjetskom ratu kroz djelovanje Četničkog pokreta.

U knjizi se detaljno analizira dugotrajni proces transformacije i preimenovanja političkih, vojnih i civilnih struktura i stavljanje istih u funkciju realizacije zločinačkog plana.