BiH
430

U Salzburgu se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici

Klix.ba
Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u saradnji sa predstavnicima vlasti grada Salzburga i dvije nevladine organizacije, po treći put organizuje manifestaciju obilježavanja dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Cilj manifestacije je da se prisjetimo nevino stradalih žrtava, podijelimo bol i tugu sa majkama Srebrenice, probudimo svijest, podsjetimo austrijsku i svjetsku javnost na žrtve genocida u Srebrenici, te da ukažemo na posljedice netolerancije i rata, ali i da suživot nema alternativu i da društvo osuđuje svako nametanje etničkih granica", saopćio je organizator.

Javna manifestacija povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici održat će se u subotu, 11. Jula 2015. godine, u centralnom dijelu grada Salzburga. Na zidu dužine od 44 metra bit će izložena imena od 8.372 nevino stradale žrtve.

Također će biti izložen i plakat "BiH u crnom", sa brojem 104.732., koji simbolizuje ukupan broj svih stradalih žrtava na cijelom prostoru BiH, te izložba deset crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama na području cijele BIH do konačnog smiraja u Potočarima.

"U vezi s tim, želimo da apelujemo na Parlament Bosne i Hercegovine da 11. juli proglasi danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Od UN očekujemo, ako već nisu mogle sprovesti u djelo svoju rezoluciju o zaštićenoj zoni, iskažu minimum poštovanja i ljudske savjesti te proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici", poručuje organizacioni tim kojeg čine:

  • BH Dijaspora Salzburg
  • Bosanska Islamska zajednica Salzburg
  • KUD Behar
  • KUD Safir
  • Das Friedensbüro Salzburg
  • Plattform für Menschenrechte Salzburg
  • Stadt Salzburg- Integrationsbüro