Podaci OHR-a
0

U RS-u više državne imovine nego u FBiH?

SRNA
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
U spiskovima imovine koje su sačinili timovi OHR-a i označili je kao državnu, 85,39 odsto popisanih površina se nalazi na teritoriji Republike Srpske, dok je 14,34 u FBiH i 0,27 u Brčko distriktu.

Prema tim podacima, ukupna popisana imovina u BiH koja je označena kao državna iznosi 351,1 milion metara kvadratnih, od čega je u RS čak 299,78 miliona, a u FBiH gotovo šest puta manje, tačnije 50,35 miliona metara kvadratnih, pišu "Nezavisne novine".

Među prvih pet opština i gradova po površini popisane imovine, četiri se nalaze u RS.

Sa 140,88 miliona kvadratnih metara Foča po popisu OHR-a je opština sa ubjedljivo najvećom površinom navodne državne imovine, što je skoro tri puta više nego što je locirano državne imovine u cijeloj FBiH.

Za Fočom slijede Banja Luka sa 76,97 miliona metara kvadratnih ili jedan i po put više nego što je ima u cijeloj FBiH, potom slijedi Kalinovik sa 37,87 miliona, Han Pijesak sa 11,23 miliona, zatim Bihać kao grad sa najviše državne imovine u FBiH sa 10,47 miliona metara kvadratnih popisane imovine.

Timovi OHR-a su u Novom Gradu Sarajevo, Novom Sarajevu i Starom Gradu Sarajevo, što je prije rata činilo administrativno-ekonomski vojni centar nekadašnje Socijalističke Republike BiH, popisali ukupno 42 jedinice površine 3,42 miliona metara kvadratnih, što površinski približno odgovara opštini Laktaši, gdje je evidentirano 3,17 miliona.

Profesor ustavnog prava iz Banje Luke Petar Kunić rekao je da je Komisija OHR-a koja je popisivala imovinu izvršila zloupotrebu napravivši tendeciozan spisak koji ne može odgovarati istini, jer po prirodi stvari više državne imovine bi moralo biti u FBiH.
Vlada RS trebalo bi danas da donese konačan stav o popisu imovine,  koju je proveo OHR.