BiH
0

U RS-u predloženo djelimično ukidanje vanredne situacije

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Štab Republike Srpske (RS) za vanredne situacije predlažio je Vladi RS-a da donese odluku o prestanku vanredne situacije za teritoriju RS, osim u gradovima Bijeljina i Doboja, te općinama Vukosavlje, Bosanski Šamac, Srebrenica, Petrovo, Donji Žabar, Kostajica i Šekovići.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izjavila je večeras da će Vlada sutra razmatrati taj prijedlog Štaba i za očekivati je da će ga podržati.

Ona je rekla da je Štab za vanredne situacije odlučio da se od sutra dvojica povjerenika za Doboj i Šamac, generali Momir Zec i Milorad Kutlešić, preimenuju u koordinatore za te gradove zahvaćene velikim poplavama.

Nakon sjednice Štaba RS-a za vanredne situacije, Cvijanović je na pres-konferenciji ustvrdila da su velike količine otpada u Doboju, nastale nakon povlačenja vode, uklonjenje, te da je potrebno da sutra lokalni štab izvrši mobilizaciju potrebne mehanizacije kako bi okončale te aktivnosti.

Od sutra počinju da rade institucije u toj lokalnoj zajednici te, kako je navela, seoske, ali ne i gradske škole.

U Bosanskom Šamcu je, dodala je Cvijanović, izvršena mobilizacija mehanizacije, kamiona, traktora i drugih mašina za čišćenje grada.

Cvijanović, koja je komandant Štaba RS-a za vanredne situacije, kazala je da će se te aktivnosti nastaviti i u naredom periodu dok se ne uspostave osnovne funkcije.