BiH
0

U RS-u niže naknade za notarske usluge

FENA
Notarske naknade u Republici Srpskoj bit će u narednom periodu niže, prevenstveno za privredna društva, ali će pojeftniti i cijene određenih usluga koje koriste građani.

Pomoćnik ministra pravde RS-a Dragan Spasojević pojasnio je da je Vlada RS-a na današnjoj sjednici razmatrala novu uredbu o određivanju nagrada i naknada notarima u RS-u kojom se preciznije reguliraju mjerila za vrednovanje određenih notarskih poslova.

  • Cijene notaraskih usluga su značajno umanjenje smanjenjem broja bodova, odnosno općeg minimuma i maksimuma za obračun pojedinih notarskih usluga, kazao je Spasojević na pres-konferenciji u Banjoj Luci i potvrdio da su značajno smanjene naknade za prisustvo notara na sjednici skupština privrednih društava i za sastavljanje zapisnika i to za 50 procenata u odnosu na sada važeće tarife.

Niže cijene notarskih naknada za privredna društva definirane su radi jačanja podrške privredi, odnosno rasterećenja od troškova koje su plaćali privrednici.

Primjera radi, bit će niže vrednovani određeni notarski poslovi za građane kao korisnike, kao što je posao za obradu sporazumog raskida ugovora, kod uknjižbe založnog prava ili hopoteke.

Novom uredbom je predviđeno da, naprijemjer, notar kod uknjižbe založnog prava nad objektom koji je u izgradnji može orediti naknadu od 50 do maksimalno 150 maraka.

  • Po ranijoj tarifi, taj posao je naplaćivan u pojedinim notarskim uredima čak i u visini do 2.000 maraka, tvrdi Spasojević.

Uredbom je perciziran i potpuno novi način utvrđivanja stvarne tržišne vrijednosti nepokretnosti, na osnovu koje se u notarskim uredima vrši obračun naknade za pruženu uslugu.

Tako će se za utvrđivane naknade za promet nepokretnosti uzimati u obzir tržišna vrijednost navedena u fiskalnom registru Porezne uprave RS-a, tzv.listu nepokretnosti i poreznom računu.

Na taj način, notar će naplatiti realnu naknadu za izvršeni posao, a i RS će, kroz PDV, pripasti realan dio od naknade koju notar naplati.

  • Time će se onemogućiti eventualne manipulacije prilikom iskazivanja fiktivne vrijednosti nepokrenosti pri obradi notarskih isprava što je imalo za posljedicu nerealno određivanje naknada kroz različitih notara za nepokretnosti koje se nalaze u istoj zoni i koje imaju isti stepen amortizacije, pojasnio je pomoćnik ministra pravde.

On nije mogao da precizira kolika je bila zarada notara u prošloj godini, navodeći da se oni još obrađuju.