BiH
0

U RS-u još nema isplate penzija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Isplata oktobarskih penzija u Republici Srpskoj ni danas nije počala, iako ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da će se redovnost njihovih isplata zadržati i u narednom periodu.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske nisu željeli da daju izjave, ali su najavili da će tek 9. novembra biti održana pres-konferencija na kojoj će javnost obavijestiti o isplati penzija.

Ministar finansija RS-a je također danas priznao da zbog negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu tog bh.entiteta, Vlada RS-a neće ostvariti zacrtani cilj o ostvarenju suficita za ovu godinu, kao ni stopu privrednog rasta koju je planirala u ekonomskoj politici.

Džombić u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a u toku tačke „Aktuelni čas“, kazao je da je zbog smanjenja prihoda Vlada pristupila rebalansu budžeta, koji je Narodna skupština RS-a usvojila, ističući da je trenutno punjenje budžeta na zadovoljavajućem nivou.

Replicirao mu je šef Poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić koji ga je pozvao da zbog neispunjenih obaveza Vlade RS-a odmah podnese neopozivu ostavku.