Sadako Ogata, UNHCR
46

"U ratu smo uradili sve što smo mogli, spašavali smo živote"

Piše: A. Panjeta
Sadako Ogata (Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Na spomen imena Sadako Ogata svako ko je preživio rat u BiH i opsadu Sarajeva ne može a da se ne sjeti oporog okusa jedva jestive materije iz Icar konzerve i folija s natpisom UNHCR na prozorima, postavljenih umjesto gelerima i snajperskim hicima polupanih stakala.

Bivša visoka komesarka UN-a za izbjeglice Ogata je nakon 15 godina ponovo posjetila BiH, a na pres konferenciji je pokazala da i pored godina nije izgubila diplomatske vještine. Na postavljena pitanja odgovarala je "nadugo i naširoko", bez konkretnih odgovora koje su željeli čuti novinari: da li je međunarodna zajednica mogla i morala učiniti više tokom rata u BiH.

"Mi smo učinili sve što je u našoj moći da spasimo ljude. Mi smo pomagali i pomažemo onima koji su najugroženiji, izbjeglicama, djeci, starcima i žrtvama. Mnogi su u ratu izgubili živote, ali su mnogi preživjeli, neki baš zahvaljujući našoj pomoći", izdvojili smo iz Ogatinih prisjećanja o UNHCR folijama, i opservacija o ljepotama proljeća u BiH, cvijeću i pticama.

"Ovdje sam sedam dana, imate prekrasnu zemlju, a nedavno ste imali tako strašan i okrutan konflikt", kazala je Ogata.

Na pitanje zbog čega je tokom rata u nekoliko navrata naredila potpunu obustavu dostave humanitarne pomoći Sarajevu, Ogata je kazala da je razlog tome bio to što su zaraćene strane nerijetko koristile humanitarnu pomoć u političke svrhe.

"To nije bilo toliko često, ali kada bismo primijetili da neko preko humanitarne pomoći pokušava ucjenjivati i postići neke političke ciljeve, onda sam morala izdati naredbu o privremenoj obustavi pomoći. Uopšte mi nije drago sjetiti se toga", kazala je Ogata te dodala kako je između ostalih i Vlada BiH nekoliko puta bila uzrok tih zastoja.

"Znalo se desiti da vaša vlada zaustavi konvoj sa humanitarnom pomoći, kamioni bi stajali danima dok su ljudi čekali da im pomoć stigne. Ne sjećam se sada tačno ko je u to vrijeme bio za to nadležan, moram pogledati bilješke, ali znam da sam često vodila pregovore sa Alijom Izetbegovićem i u mnogo toga smo se razumjeli", kazala je Ogata.

Pres konferencija koja se prilično odužila u jednom momentu je postala prilično žustra nakon što je Ogata upitala novinare mogu li joj reći da li danas Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive zajedno i sretno te u kolikoj mjeri su jedni drugima oprostili ili zaboravili.

"Oni koji su prije rata živjeli skupa i nisu znali mrziti jedni druge i danas žive skupa. A, teško da jedna majka može zaboraviti kako su joj uzeli dijete, bacili u zrak i dočekali na bajonet", bio je jedan od odgovora Ogati, uz podsjećanje da u BiH 1992. nije došlo do "etničkih neslaganja" kako je ona rekla tokom izlaganja, već agresije na nezavisnu državu. Došlo se i do rušenja vjerskih objekata...

Pored Ogate, na konferenciji se novinarima obratio i osobni izaslanik komesara UN-a za izbjeglice Anne Wiliem Bijeveld koji je izrazio zadovoljstvo nedavno održanom donatorskom konferencijom za izbjeglice te podsjetio na deklaraciju četiriju zemalja kojom su se u novembru prošle godine obavezali da će zajednički raditi na rješavanju problema izbjeglica.

"Izbjeglice će se uskoro moći izjasniti da li žele ostati u zemlji u koju su izbjegli, ili se vratiti u zemlju iz koje su otišli, o čemu će biti obaviješteni kroz kampanju. Protpisnici deklaracije obavezali su se da će izbjeglicama koji se izjasne za ostanak svu potrebnu podršku pružiti zemlja domaćin, a u slučaju povratka da će zemlja u koju se vraćaju biti ta koja će im pomoći da obnove kuće, zaposle se i žive normalno", podsjetio je Bijeveld.