Komentari (13)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jel ce se napokon prizna da su nas proganjale istocne i zapadne crkve zbog nase jeresi (nevjernosti) gdje smo morali biti prisiljeni da trazimo utociste kod Turaka. Progon nije prestao do dana danasnjeg.
*** Ima jedno modra rijeka Siroka je duboko je Sto godina siroka je Tisuc ljeta duboko jest *** Ima jedna modra rijeka V a l j a n a m a p r e k o r i j e k e!!
Preporucujem srpskim nacionalistima da procitaju svoju "bibliju" Nacertanije, koju je napisao Ilija Grasanin. Covjek, koji je zacetnik srpskog nacionalizma, spominje narod koji zivi u Bosni, kao BOSNJAKE, istocnog veroispovedanja (pravoslavci), BOSNJACI katolici i BOSNJACI muhamedanske vere (muslimani). Mnogi se srbi danas pravdaju da je to regionalna pripadnost i da su to ustvari sve srbi, pogledajte malo bolje, gdje govori o ujedinjenju NARODA Srba i BOSNJAKA, i gdje govori da nece biti tezak zadatak pravoslavne Bosnjake preobratiti da budu srbi, nego ce teze biti Bosnjake katolike. Napominjem, to nije napisao neki probosnjacki musliman, nego pravi Srbin iz susjedne zemlje, koji je opisao kako se u to doba nazivali ljudi koji su zivjeli u Bosni. Mozete jednostavno naci na netu u pdf formatu Nacertanije i sami se uvjeriti.
Taj čovjek je obični šarlatan i nije imao pojma o etnoporijeklu i povijesti te geografskom kretanju naroda na ovim prostorima. Činjenica je da od sedmog stoljeća na prostorima današnje Hrvatske i takozvane BiH većinu stanovništva čine genetski Hrvati. Povijesnim zbivanjima i silom prilika, hrvatski narod našao se između dva moćna carstva, turskog i austrijskog, koji ga dijele na dva dijela. Hrvatski narod koji se našao pod vlašću Habsburške krune je zbog također katoličke vjere svojih vladara do današnjeg dana uspio zadržati hrvatsko ime i tradiciju, dok bosanski Hrvati dijelom uspijevaju zadržati svoju vjeru i identitet, a dijelom primaju islam od Turaka kako bi dobili raznorazne olakšice od svojih vladara. Nasreću, bosanski Hrvati obaju vjera uspijevaju zadržati hrvatski jezik uz poneke turcizme. A što se tiče takozvanih 'Srba' na hrvatskim zemljama, tu se ne radi o Srbima nego o Vlasima koji su kao nomadski narod putovali uz Turke na njihovim osvajanjima te se naselili na ove prostore
Kako je jedina i najbliza utjecajna pravoslavna crkva na ovim prostorima bila srpska, Vlasi se okreću njoj te vremenom, sve više i više sebe doživljaju kao etničke Srbe iako su daleko od toga. Ima također i Hrvata koji se okreću na pravoslavlje zbog toga što je katoličko svećenstvo bježalo pred Turcima prema sjeveru te se narod okreće bliskoj pravoslavnoj crkvi.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
lijepo je da se snimaju filmovi o staroj hrvatskoj baštini.. pozdrav braći muslimanskim Hrvatima!