BiH
0

U posjeti Mađarskoj: Reis Kavazović sastao se sa premijerom Orbanom

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji boravi u posjeti Mađarskoj, sastao se sa premijerom ove zemlje Viktorom Orbanom.

Ova posjeta je uslijedila nakon zvaničnog poziva koji je Orban uputio reisu-l-ulemi prošle godine. Prije susreta sa premijerom Mađarske, Kavazović je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske.

Tema razgovora sa premijerom Orbanom bio je položaj muslimana u ovoj evropskoj zemlji, te načini saradnje i pomoći koju Islamska zajednica na ovom polju može pružiti Mađarskoj.Delegacija Islamske zajednice u BiH, koju osim reisu-l-uleme, čine Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, dr. Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora IZ-a, te mr. Muhamed Fazlović, stručni savjetnik za međureligijske poslove boravit će u Mađarskoj i danas i imati susrete sa vjerskim i političkim predstavnicima ove zemlje.

Nakon Budimpešte, reisu-l-ulema će danas posjetiti Pečuh gdje će na Univerzitetu u Pečuhu održati predavanje, susresti se sa zvaničnicima ovog grada, te klanjati džuma-namaz u Hasan-pašinoj džamiji.

U gradu Šiklošu Kavazović će se susresti sa predstavnicima bošnjačke dijaspore koji žive u Mađarskoj.Krajem prošle godine reis Kavazović je javno reagirao na izjavu mađarskog premijera za njemački "Focus", u kojoj je ustvrdio kako islam nikada nije pripadao Evropi, "nego je došao".U reakciji na tu izjavu Kavazović je kazao kako je svako neznanje štetno, posebno ono koje javno zastupaju visoki politički zvaničnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih.

"Premijer Mađarske kaže da 'islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao' i objašnjava to tako da su preko turskih 'gastarbajtera' muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u 'duhovnom smislu islam ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta'. Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista 'došao' u Evropu, a pogotovo onih koji ne znaju da su u Evropu također 'došli' i kršćanstvo i jevrejstvo", poručio je Kavazović.

Naveo je da je "teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Evropom“.

Reis IZ-a u BiH u tom reagiranju je izrazio oštro proitvljenje tvrdnjama mađarskog premijera i izrazio nadu da se slične tvrdnje ubuduće neće naći u obraćanjima visokih evropskih političkih funkcionera. U odgovoru Kavazoviću, Viktor Orban je naveo kako mu je "velika čast i jako sam zahvalan, da jedna i za mene vrlo poštovana osoba poput Vas, smatra moja razmišljanja vrijednima spomena.

Ovaj osjećaj se ne mijenja ni uprkos tome da je Vaša izjava o mojoj ličnosti i o mojim mišljenjima u suštini nepovoljna". On je poručio kako Mađarska ima najdublje poštovanje prema Kavazoviću, njegovim sljedbenicima, narodu i državi, "neovisno od toga što imamo različite interpretacije evropske historije". Izrazio je uvjerenje da će se na kraju ipak ispostaviti da "nas spaja mnogo više stvari nego što nas razdvaja".