Sud BiH
0

U petak presuda braći Đelibašić za ratni zločin u Travniku

FENA
Sljedeće sedmice Sud BiH izreći će presudu braći Đelilbašić za ratni zločin počinjen u Travniku. Šaban i Elvir Đelilbašić su skolopili sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH, koji je Sudsko vijeće prihvatilo a u petak, 22. juna, će izreći presudu.

Prema sporazumu, za braću Đelilbašić je predložena kazna između pet i šest godina zatvora.

Za srijedu, četvrtak i petak, 20., 21. i 22. juna, zakazan je nastavak iznošenja završnih riječi Odbrana na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama. Za ovaj zločin optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja. Tužilaštvo BiH zatražilo je za optužene kazne dugotrajnog zatvora.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH za srijedu je zakazano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju Aliji Osmiću, optuženom za zločin u Bugojnu. Prvostepenom presudom Osmić je osuđen na 11 godina zatvora, ali je nakon žalbi ona ukinuta i naloženo održavanje ponovnog suđenja.

Pred Apelacionim vijećem u ponedjeljak i utorak trebali bi se pojaviti Gojko Kličković i Mladen Drljača, optuženi za zločin u Bosanskoj krajini. Prvostepenom presudom Kličković i Drljača su oslobođeni krivice, ali nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu, naloženo je održavanje ponovnog suđenja.

Za četvrtak je zakazana sjednica Apelacionog vijeća na kojoj bi trebale biti obrazložene žalbe na prvostepenu presudu Veliboru Bogdanoviću, optuženom za zločin počinjen u Mostaru. Prvostepenom presudom Bogdanović je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i protupravnog zatvaranja civila, ali se nije pojavio na izricanju presude, nakon čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Dokazni postupak Tužilaštva BiH bit će nastavljen u ponedjeljak na suđenju Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločin u Varešu. Isti dan, biće nastavljeno suđenje Goranu Sariću za zločin počinjen u Sarajevu.

Suđenje Milunu Kornjači za zločin počinjen u Čajniču bit će nastavljeno u utorak, kao i Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini. Isti dan, pred Sudskim vijećem će se pojaviti Božidar Kuvelja, koji je optužen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Za četvrtak je zakazan nastavak suđenja Jasku Gazdiću, optuženom za zločin počinjen u Foči.

Dokazni postupak Tužilaštva BiH bit će nastavljen u četvrtak na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, koji je optužen za zločin počinjen u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Na nastavku suđenja Predragu Prošiću, optuženom za zločin u Sanskom Mostu, bit će saslušani novi svjedoci Tužilaštva BiH u petak, 22. juna.

Nastavak obnovljenog suđenja za zločin na Korićanskim stijenama zakazan je za ponedjeljak i utorak, kada će biti nastavljeno preslušavanje audio i video zapisa iz prvostepenog postupka. Za zločin na Korićanskim stijenama, optuženi su Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić, nekadašnji pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, javlja BIRN -Justice Report.