Sarajevo
0

U petak obilježavanje 15. godine HNVBiH

FENA
U povodu obilježavanja 15. godišnjice rada i djelovanja, Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNVBiH) će u petak 27. februara u UNITIC-u organizirati dodjelu zahvalnica i priznanja pojedincima i udrugama s kojima su surađivali od nastanka HNV-a BiH.

Zahvalnice će biti uručene predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, Bogiću Bogićeviću, Selimu Bešlagiću, Stipi Bubalu, Peri Redieleviću i Valentinu Ivankoviću.

Udruge koje će dobiti zahvalnice su Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost BiH, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca te Krug nezavisnih intelektualaca "99".

"Ovim iskazujemo zahvalnost pojedincima i udrugama koji se, poput nas, ne bave prošlošću već rade u interesu BiH i njene budućnosti", izjavio je na konferenciji za medije član Upravnog odbora HNVBiH Ilija Šimić.

Osvrćući se na rad HNV-a BiH u 15 godina, predsjednik ove institucije fra Luka Markešić je istakao da su posebno ponosni na potpisivanje Vašingtonskog ugovora 1994. koji je zaustavio rat između Hrvata i Bošnjaka te na amandman koje je Ustavni sud BiH donio 2000. kojima je potvrđena konstitutivnost triju naroda na teritoriji BiH.

Iako je Dejtonski sporazum zaustavio rat, nije zaustavio politiku koja je dovela do njega, smatra Markešić.

"HNV je stajališta da je trenutna podjela BiH na dva entiteta potpuno neprirodna i nepravedna prema građanima BiH. Podjela na tri entiteta je još gora, neprirodnija i nepravednija", kazao je.

Krivci za ovakvo stanje u kojem narodi ne žele da žive jedan s drugim su političari i političke stanke. Stoga je rješenje, objasnili su čelnici HNVBiH, u rukama civilnog društva.

HNVBiH ispravnim smatra regionalno uređenje BiH koje bi vodilo računa o geografskom položaju, demografiji i ekonomskim preduvjetima.