Dan planete Zemlje
0

U Parku šume Mojmilo 20 novih sadnica

Sarajevo-x.com
Promocija ekoloških aktivnosti na području Općine Novi Grad za 2009. godinu održana je danas u eko-kući na lokalitetu Park šume Mojmilo.

Povodom Dana planete Zemlje u aktivnosti su se uključili i učenici JU Mješovite srednje drvno šumarske škole, te đaci novogradskih osnovnih škola "Džemaludin Čaušević", "Aleksa Šantić", "Meša Selimović" i "Al-Walidein Gazzaz" koji su zasadili 20 sadnica odraslih drvenastih vrsta i veću količinu sezonskog cvijeća.

"Ovo je kapitalni projekat revitalizacije zelenih površina Park šume Mojmilo na području Općine Novi Grad Sarajevo. Čitav kompleks je namjenjen za sve ljubitelje prirode svih generacija. Partnerska organizacija Centar za okolišni održivi razvoj će učestvovati u realizaciji Eko-kalendara na teritoriji Općine koji će obuhvatiti sve važne ekološke datume kao što je Dan planete Zemlje. Naš cilj je podizranje razine svijesti svih nas, jer je čovjek jedan od faktor koji zagađuje okolinu“, rekla je Hazima Pecirep rukovodilac službe za integrisani lokalni razvoj Općine Novi Grad Sarajevo.

Na padinama brda Mojmilo u toku je izgradnja trim staze, a planira se i izgradnja jednog sportskog igrališta na vrhu padine.