Uspješan nastup
0

U Parizu dodijeljene medalje bh. inovatorima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovi Asocijacije inovatora BiH postigli su značajan uspjeh na 109. izložbi inovacija u Parizu. Bosanskohercegovački inovatori predstavili su 10 inovacija od kojih se šest odnosi na očuvanje prirode.

"Štand BiH na 109. Međunarodnoj izložbi inovacija Concours Lépine zračio je inovacijama koje, budu li primijenjene, trasiraju put ka toliko željenom i nužnom životu čovjeka u skladu sa prirodom", saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Članovi žirija izložbe su zlatnu medalju dodijelili vjetroturbini, čiji je autor Josip Bilić iz Livna. Još pet, od ukupno 10 bh. inovacija, u potpunom su skladu sa ekološkim kriterijima očuvanja prirode.

"Pavel Pavelka, iz Sarajeva, dobio je počasne medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata, AFFI, za inovacije za koje bi se moglo reći da su preuzete iz prirode, gotovo neprerađene: "biološko đubrivo“ i "antiksidant-detoksikant“. Obje su namijenjene očuvanju koliko ljudskog zdravlja toliko i majke-prirode, navodi se u saopćenju.

Bugojanac Sanel Alagić predstavio je tehnologiju za proizvodnju "običnog“ kajmaka, sa dodacima voća ili povrća; "običnu“, ali dovoljno originalnu tehnologiju da je u zemlji sireva i kajmaka dobio medalju AFFI.

U ekološki asortiman spadaju i inovacije Azre Hadžić iz Sarajeva ("pazušni umetak-upijač znoja“, od pamuka i sličnih biorazgradivih materijala - bronzana medalja) i Milke Matešić iz Bihaća ("prirodna pomada za liječenje psorijaze“ - medalja AFFI).

Dvije srebrene medalje odlaze u Banja Luku: jedna Vukosavi Božić ("krevetna kada za održavanje higijene nepomičnih bolesnika“) i srednjoškolcu Filipu Dujakoviću ("prozorski držač građevinske skele“).

Srebro je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog ("uređaj za bušenje dublje od 12 km“; rekordna dubina od 12.262 m ostvarena je 1989. godine, na ruskom poluotoku Kola).

Doktori tehničkih nauka Omer Musić i Muradif Memić iz Tuzle, nagrađeni su bronzanom medaljom za "ekspanzioni anker sa drvenim umetkom“, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.