Za veću sigurnost građana
61

U Novom Gradu se otvara higijenski servis za hvatanje pasa-lutalica

FENA
Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Arhiv/Nedim Grabovica/Klix.ba
Na području sarajevske općine Novi Grad bit će uspostavljen higijenski servis za hvatanje pasa-lutalica. Građani će telefonom moći prijaviti prisustvo pasa koji izazivaju opasnost.

Općina Novi Grad Sarajevo je u budžetu planirala 35.000 KM za zbrinjavanje pasa u azilu i određena sredstva za saradnju s Veterinarskom stanicom.

Higijenski servis za hvatanje pasa-lutalica bit će u sklopu javnog poduzeća "Lokom"

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju osnivanja JP "Lokom" je donijelo Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo da bi se tom poduzeću omogućilo proširenje djelatnosti za formiranje higijenskog servisa za hvatanje pasa-lutalica.

Poduzeće "Lokom" je, kako je predviđeno Odlukom, u vlasništvu Općine Novi Grad.

"Najvažniji dio Odluke, koji nam je bio neophodan da bismo krenuli u formiranje higijenskog servisa jest taj koji se odnosi na to da djelatnost za koju je "Lokom" registrovan, bude proširena za navedene klasifikacije. Nakon što Odluka stupi na snagu, objavljivanjem u Službenim novinama krenut će se u proceduru formiranja higijenskog servisa u preduzeću "Lokom", gdje bi trebala raditi dva čovjeka", kazao je Agenciji Fena načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Psi će biti uklonjeni s ulice, a potom predati Veterinarskoj stanici, gdje će veterinari izdati nalaz, na osnovu kojeg će se odrediti šta dalje s tom životinjom.

Općina ima vozila koja će se koristiti u tu svrhu, s tim da će u njih biti neophodno postaviti kavez za životinje, tako da neće imati posebne materijalne troškove u tom smislu.