BiH
202

U Nezuku se okupili preživjeli pripadnici 28. divizije Armije RBiH

Klix.ba
U povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u Nezuku su se okupili preživjeli pripadnici bivše 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine i učesnici proboja u julu 1995. godine.

Okupljeni pripadnici bivše 28. divizije Armije RBiH su odali počast učenjem fatihe poginulim borcima 28. divizije, te je izvršeno postrojavanje jedinica 28. divizije i čitanje biografija jedinica.

Zulfo Salihović, predsjednik pododbora Preživjeli, je u obraćanju istakao da se "ne smije šutjeti o Srebrenici, da se mora pričati, i da se zločinci moraju dovesti pred lice pravde“

Prisutnima su se obratili i učesnici proboja u julu 1995. godine koji su podsjetili na sve ono kroz što su učesnici prolazili prilikom proboja. Jedan od učesnika proboja u julu 1995. godine je i Munir Habibović koji je istakao da su prežvjeli borci 28. divizije "svjedoci jednog vremena, borci za slobodu i da im treba odati počast i poštovanje“.

"Ne smijemo zaboraviti naše mrtve, ali isto tako ne smijemo zaboraviti ni one koji su preživjeli. Moramo se i u miru boriti za naša prava", rekao je Habibović Prisutnima su se obratili i načelnik opštine Sapna Ismet Omerović, Fahrudin Skopljak koji obnaša dužnost ministra za boračka pitanja u vladi TK-a, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić, i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Organizatori "Marša mira 2015“ su pozvali sve učesnike da se poštuju kodeks ponašanja kako bi sve proteklo u najboljem redu i miru.