Spremnost na nivou
79

U NATO-ovoj vježbi u Tuzli simuliran zemljotres, a u Lukavcu hemijski incident

Piše: A. K.
Civilna NATO Vježba "Bosna i Hercegovina 2017." u kojoj djeluje 1.300 učesnika iz 34 zemlje nastavljena je jakim intenzitetom. Nekoliko vježbi danas je realizirano na lokacijama u Tuzlanskom kantonu, a učesnici su pokazali svoja znanja i vještine iz oblasti djelovanja i spašavanja u vanrednim situacijama.

Simulacije poplava i jačih zemljotresa, kolapsi objekata i saobraćajnih nesreća na kopnu i u vodi danas se provode na lokacijama u Tuzli i Lukavcu.

Prva vježba na lokaciji jezera Modrac u Lukavcu pokazala je saobraćajnu nesreću paralelno s hemijskim incidentom i nesrećom na žičari.

U ovoj vježbi su učestvovale spasilačke ekipe iz Bjelorusije, Ukrajine, Crne Gore, Srbije, Španije i Hrvatske.

Nakon detekcije hemijskog incidenta, tim za traganje i spašavanje pod vodom skupa s timom za traganje i spašavanje na vodi pristupio je izvlačenju i zbrinjavanju žrtava iz automobila koje su nakon saobraćajne nesreće završile pod vodom.

"Na ovoj lokaciji djeluje blizu 200 osoba koje su obavljale hemijsku detekciju te spašavanje na vodi i pod vodom. Cilj ove vježbe je pokazati interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova. Imali smo tim za spašavanje pod vodom iz TK koji je zajedno s ekipom iz Bjelorusije obavio jedan dio scenarija. Bjeloruskom timu za ABHO incidente je bio potreban čamac, a skupa s ekipom Civilne zaštite TK uspjeli su obaviti zadatak", kazala je Arina Bešlagić iz Ministarstva sigurnosti BiH, šefica upravljačke grupe za BiH u NATO-ovoj vježbi.

Vježbe vertikalnog spašavanja i djece s posebnim potrebama

U toku dana na ovoj lokaciji planirano je i izvođenje vježbe vertikalnog spašavanja stanovništva, te djece s posebnim potrebama.

U ovoj vježbi pored specijalističkih timova učestvovat će i dva helikoptera Oružanih snaga BiH koji će unesrećene izmjestiti na sigurnu lokaciju.

"Također, imat ćemo i spašavanje stanovništva s jedne strane jezera na drugu, jer su sela poplavljena. Ovdje će također učestvovati i pripadnici organizacija Safe The Childern i World Vision koji će raditi prihvat djece s posebnim potrebama", pojasnila je Bešlagić.

U današnjim vježbama na lukavačkom Modracu učestvuje i Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

Zapovjednik hrvatskog tima za spašavanje na vodi Tomislav Marević kaže da civilna NATO vježba sa sobom nosi neprocjenjiva iskustva, s obzirom na to da se na jedom mjestu pruža prilika za razmjenu iskustava iz različitih organizacija.

"Niko sam ne može biti toliko jak kao 34 zemlje zajedno. U slučaju da neka zemlja treba pomoć sve ostale bi se trebale solidarisati i pružiti svoju pomoć", izjavio je Marević.

Navodi i da je za vrijeme realizacije ovakvih vježbi prisustvo stresa u mnogo manjem obimu, u odnosu na realne situacije.

"Ovdje imamo priliku vidjeti i šta ostali timovi od opreme imaju te kako bismo se i mi mogli nekako zajedno nadopunit ukoliko nekome nešto fali", nastavlja Marević.

Smatra i da će ova vježba ojačati saradnju između BiH i Hrvatske u slučaju mogućih prirodnih katastrofa.

"Mi imamo dobru saradnju, a to su pokazala iskustva iz 2014. kada smo imali poplave. S jednim timom za spašavanje na vodi mi smo bili u BiH, uz 22 druga tima koja su sudjelovala u intervenciji. To je bilo odrađeno na vrlo visokom nivou, na što smo ponosni", prisjetio se on.

S druge strane, vježba urbanog traganja i spašavanja izvedena je na području Tuzle, tačnije na lokaciji nekadašnjeg Guminga.

Specijalna oprema

Ova vježba donijela je scenarij zemljotresa, a spasilački timovi iz Bjelorusije, Ukrajine, BiH i Crne Gore u koordiniranim akcijama iz razrušenih objekata izvlačili su unesrećene građane koji su nakon medicinskog zbrinjavanja na mjestu nesreće specijalnim vozilima izmješteni u lokalne medicinske ustanove.

"Vježbe se realiziraju sa specijalnom opremom koja je zadovoljila UN standarde za urbano traganje i spašavanje", dodala je Bešlagić.

Također, određene cjelodnevne vježbe se uz odgovarajuće scenarije realiziraju na još nekoliko lokacija u Tuzli i oko nje.

Podsjećanja radi, NATO-ova civilna vježba "Bosna i Hercegovina 2017." je 17. vježba koju organizira Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe te prva ovakve vrste koja se organizira u BiH.

Cilj je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć.