Inspekcija istražuje
31

U Mostaru pomor ribe u rijeci Radobolji uzrokovan ljudskim nemarom

G. Š.
U mostarskoj rijeci Radobolji zabilježen je pomor ribe koji se prema prvim informacijama dogodio uslijed ispuštanja određenih supstanci iz bazena u rijeku čije je vodostaj ekstremno nizak, što je dovelo do uznemirujućih prizora u najvećem hercegovačkom gradu.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Neretva 1933" Jurica Ćorić za Klix.ba kaže kako su se mrtve ribe u Radobolji pojavile jučer i da su o ovom slučaju obaviještene nadležne službe, te su vodoprivredni inspektori već uzeli uzorke kako bi se ustanovio uzrok pomora ribe.

"Ovo se dogodilo 99 posto zbog toga što je neko iz bazena pustio malo veće količine supstanci koje ribama ne odgovaraju. Vodostaj Radobolje je ekstremno nizak tako da su dovoljne i male količine nedozvoljenih supstanci da se to dogodi", kaže Ćorić za Klix.ba.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ističe kako su ribočuvari na terenu i rade na sanaciji rijeke i skupljanju uginule ribe kako ne bi došlo do širenja neugodnog mirisa gradom i zagađenja koja bi uzrokovala još teže posljedice.

"Sad je najvažnije da se sve uginule ribe pokupe i da ne ostanu u Radobolji", kaže Ćorić te naglašava kako je prema prvim informacijama uginulo više od 50 riba, što je velika šteta.

Slučaj pomora ribe po njegovim riječima se dogodio se na lokalitetu od Hotela Bevanda nizvodno do plavog mosta, gdje je i inspekcija uočila probleme.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Inspektor iz vodoprivrede je bio i vidi cijevi koje idu u Radobolju iz odrađenih objekata. To je nedogovornost ljudi, ali i gradskih službi koje bi trebale to obići i zatvoriti, te naložiti da otpadne vode idu u kanalizaciju", ustvrdio je predsjednik USR Neretva 1933, koje brine o mostarskim rijekama.

Podsjeća da je Radobolja veoma bogata ribom i da je ribolov u njoj davno zabranjen na što ribočuvari trošeći svoje resurse paze tokom čitave godine, a kada se ovako nešto dogodi onda ostanu nemoćni, te nemaju kome čak ni zahtjev za odštetu uputiti.

"Ovaj problem se ponavlja svake godine kad se smanji vodostaj rijeke, ali počinioci nikada nisu odgovarali za ta djela niti bili kažnjeni. Sad je krajnje vrijeme da nadležne službe rješavanju ovog problema pristupe ozbiljno, kako se više ne bi ponavljao", zaključio je naš sagovornik.