Milionski projekat
14

U Mostaru počela izgradnja stanova za raseljene osobe koje žive u kolektivnim centrima

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je danas svečano obilježen početak izgradnje stambenog objekta s 24 stambene jedinice u naselju Sutina u sklopu realizacije Projekta CEB II i zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.

Na lokaciji objekta koji se nalazi uz magistralnu cestu M-17 prilikom svečanosti je kazano kako je rok za izgradnju objekta 300 dana, te kako se radi o jednom od planirana tri objekta u tom gradu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ističe kako se radi o veoma značajnom projektu koji obuhvata izgradnju tri zgrade sa po 24 stana za osobe koje su izbjegle i raseljene te bile smještene u kolektivnim centrima, jer će konačno biti smještene dostojno ljudima u lijepim i urednim zgradama.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mi u Mostaru kasnimo malo sa implementacijom ovoga projekta iz razloga što nismo do sada imali Gradsko vijeće pa je bilo dosta zahtjevno bivšoj Upravi Grada Mostara da osigura ovakve lokacije i riješi imovinske odnose, te sve drugo što je potrebno za implementaciju ovakvih projekata", istaknuo je Kordić.

Izrazivši radost što je danas svečano obilježen početak radova na prvoj zgradi naglašava kako se druga zgrada planira raditi u blizini te, a treća u koloniji neselja Rodoč.

Ukupna vrijednost podprojekta Sutina, Grad Mostar iznosi 1.423.463 KM, od čega je iznos 1.099.667 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osiguran iz budžeta Grada Mostara.

"Vrijednost sva tri objekta je preko tri miliona maraka, a Grad učestvuje sa projektnom dokumentacijom i lokacijama koje je riješio, dok većina novaca dolazi sa viših nivoa", pojasnio je mostarski gradonačelnik.

Zahvalio se ministrima koji su danas posjetili Mostar i podržali ovaj projekt, te naglasio kako mu je posebno drago što je ovo jedan od projekata koji povezuje sve nivoe vlasti u našoj državi zajedno sa međunarodnim organizacijama koje sve skupa podupiru.

Jelka Milićević
Jelka Milićević

Federalna ministrica financija Jekla Milićević kaže da je kao Mostarka sretna da će se ovim projektom 72 porodice konačno izmjestiti iz kolektivnih centara, što do sada nije bilo na ponos ni Upravi Grada Mostara a ni građanima. Zbog toga se zahvalila Ministrovu raseljenih osoba i izbjeglica i Gradskoj upravi koja je na kraju smogla snage i uradila dobar dio administrativnih poslova.

"Nisam baš sretna što je od ukupnog broja 132 stambene jedince za Hercegovačko-neretvanski kanton 72 u Mostaru, što znači da smo mi zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli načina i mogućnosti da ih trajno izmjestimo iz kolektivnih centara", kazala je Milićević.

Naglasila je kako ovaj projekta danas vrijedi 1,4 miliona od čega je 77 posto iz kreditnih sredstava iz CEB projekta i 23 posto sredstva Grada Mostara.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić naglašava da se u Hercegovačko- neretvanskom kantonu radi šest objekta, od kojih su tri u Mostaru, jedan u Čapljini od 42 stambene, te u Jablanici i Konjicu.

Edin Ramić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edin Ramić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ukupna vrijednost u HNK je kako naglašava oko 9 miliona maraka , a sedam miliona je učešće bez PDV-a, te dva miliona je kontribucija koja se procjenjuje na osnovu vrijednosti građevinskog zemljišta i potrebne saglasnosti i dozvola koje izdaju općinske i gradske službe", pojasnio je ministrar Ramić.

Projekat CEB II se realizira iz kreditnih sredstva Razvojne Banke Vijeća Europe i lokalnog sudjelovanja općina i gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru.