Naselje Centar 2
47

U Mostaru krenula izgradnja sportske dvorane, neodgovorni građani ometali početak radova

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Dugo planirana izgradnja sportske dvorane uz Osnovnu školu Ilije Jakovljevića u mostarskom naselju Centar 2, vrijedna oko dva miliona KM, danas je konačno započela pripremnim radovima i postavljanjem gradilišne ograde.

Iz Gradske uprave Mostar navode kako je odluka o izgradnji sportske dvorane donesena u skladu s izmjenama i dopunama regulacionog plana u naselju Centar 2.

Međutim, već prvog dana radova problem su radnicima stvorili neodgovorni građani, koji svoja vozila nisu uklonili iz kruga gradilišta, iako su iz gradskog rukovodstva javno obavijestili sve građane o početku radova i upozorili vozače da je potrebno sve automobile ukloniti sa mjesta previđenog za radove.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Projektnu dokumentaciju je uradio projektantski tim kompanije ''Arhitekt'' d.o.o. Mostar, te je Grad Mostar izdao odobrenje za izgradnju, a nakon provedene konkursne procedure je potpisao ugovore sa izvođačem radova i nadzornim organom.

Izvođač radova na izgradnji sportske dvorane je širokobriješka kompanija "Hering", a ugovorena vrijednost je 1.976.130 KM.

Za nadzor radova je odabrana kompanije "Radis" d.o.o. Istočno Sarajevo, a ugovorena vrijednost nadzora je 10.062 KM, dok je rok izgradnje sportske dvorane dvije godine.

Dvorana je, kako je navedeno u dokumentaciji, locirana uz zapadnu granicu parcele škole, vodeći računa da se na preostalom dijelu parcele mogu izgraditi vanjska igrališta.

Projektirana je višenamjenska školska dvorana za tjelesno obrazovanje, sa mogućnošću odigravanja rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica.

Predloženim rješenjem dvorane omogućen je prostor za montažne tribine kapaciteta 360 sjedećih mjesta, a veličina dvorane je 44,10 x 28,40 m i visine od gotovog poda do krovne rešetke osam metara.

Površina sportske dvorane je 1.230 metara kvadratnih i kako navode iz Gradske uprave Mostara '"maksimalno je udaljena od objekta škole i ne ugrožava njeno normalno funkcioniranje". Osigurana je topla veza iz prostora škole i dvorane, kao i poseban ulaz za gledatelje.

Ovako će izgledati sportska dvorana i igralište
Ovako će izgledati sportska dvorana i igralište

Uz sportsku dvoranu predviđeni su prostori svlačionica, sanitarija i skladištenja rekvizita.

Početak radova na izgradnje navedene dvorane bio je iz gradskog rukovodstva najavljen početkom marta, ali je zbog određenih komplikacija bio prolongiran sve do danas.

Izgradnja navedene dvorane u Mostaru je od velikog značaja, jer najveći grad na Neretvi je godinama u hroničnom nedostatku adekvatnih sportskih dvorana uprkos brojnim sportistima koji bilježe zapažene rezultate u raznim sportskim disciplinama.