Na Španskom trgu
0

U Mostaru građani potpisivanjem peticije traže bolje zdravstvene usluge

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Udruga Futura je na Španskom trgu u Mostaru organizirala uličnu akciju i potpisivanje peticije za bolje zdravstvene usluge i vraćanje zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona u zakonske okvire.

Peticijom se traži da se osiguranicima obaveznog zdravstvenog osiguranja omogući da s ovjerenom zdravstvenom knjižicom mogu koristiti usluge privatnih zdravstvenih ustanova s ciljem ukidanja listi čekanja i osiguravanje pravovremenih i kvalitetnih zdravstvenih usluga.

Marin Bago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marin Bago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik "Future" Marin Bago je naglasio da se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dugi niz godina krše zakoni o zdravstvenom osiguranju, o pravima pacijenata, o zdravstvenoj zaštiti, te podsjetio da su već petu godinu na Sudu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja zbog toga.

"Možemo reći da je u HNK raspad sistema pored jako dobrih zakona koje imamo. Ključna stvar je da su ti zakoni dobri i da oni kažu da novac prati pacijenta. Ključne su javne nabavke. Dakle, Vlada preko Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja treba uraditi javne nabavke ondje gdje su duge liste čekanja. Ondje gdje je problem mora se objaviti javni poziv i doći do najkvalitetnije zdravstvene usluge", rekao je Bago.

Naglasio je da slična zakonska rješenja već postoje u drugim kantonima pa tako u jednu privatnu kliniku u Mostaru dolaze pacijenti sa zdravstvenom knjižicom iz Travnika, Sarajeva, Goražda, Velike Kladuše.

"Mi imamo novca, nismo siromašni po pitanju zdravstvenih usluga. Međutim, zakon se ignorira dugi niz godina i zbog toga smo pokrenuli peticiju", podvukao je Bago.

Naglasio je da nije to inicijativa već zakonska obveza.

"Želimo podsjetiti vlastodršce da nam već dugi niz godina ne osiguravaju, za naš novac, najkvalitetniju moguću zdravstvenu uslugu", istaknuo je Bago navodeći kako je to veliki problem po zdravlje i prava pacijenata.

Tvrdi da usluga, po postojećim zakonima i po osnovu raspoloživog novca, mora biti znatno kvalitetnija, jer zakon regulira prava liječnika i zdravstvenih djelatnika.

"Prema našim zakonima, plaća se na osnovu obima, vrste i kvalitete usluge, a to znači da bi naši najbolji timovi liječnika imali razloga za ostanak jer bi bili najviše plaćeni te bi ostvarili svoj profesionalni, društveni i socijalni status", zaključio je Bago.

Prikupljeni potpisi peticije će se dostaviti Ministarstvu zdravstva HNK Vladi HNK, Skupštini HNK i Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK.