Zbog nerada gradskih vlasti
0

U Mostaru formiran krizni štab

Piše: Amra Kovač
Građani Mostara su u agoniji već godinama. Nezadovoljni radom gradskih vlasti predstavnici vanparlamentarnih političkih stranaka - Naša Stranke i Liberalno - demokratska stranke, predstavnici Sindikata uposlenih u gradskoj upravi, Mostarski vatrogasci, Mostarsko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište i Lutkarsko kazalište formirali su Krizni štab za bolji Mostar.

"Odaziv na javnoj raspravi 'Prevazilaženje krize u funkcionisanju Grada Mostara – da li je vrijeme za zajedničku akciju?' je bio dobar. Međutim, pojedini građani žive u strahu. Tako od 750 uposlenih u Gradskoj upravi njih 280 je višak, i bojeći se za svoje radno mjesto odazvalo se samo 50 uposlenih, a drugi, koji su htjeli, nisu smjeli da se odazovu", kazao je u izjavi za Sarajevo-x-com Azur Čomo, zamjenik predsjednika Sindikata Profesionalne vatrogasne brigade Mostar.

Prema Čomorovim riječima svi prisutni su se složili da su nezadovoljni radom gradskih vlasti u Mostaru, te je to osnovni razlog da se udruže u zajedničku akciju.

"Doneseni su sljedeći zaključci: Krizni štab za bolji Mostar će voditi i koordinirati promjene u Mostaru, trenutni sastav gradske vlasti nije relevantan faktor, te naši zahtjevi neće više biti adresirani Gradskom vijeću, jer je ono pokazalo neozbiljnost i neodgovornost, nego ćemo sve zahtjeve upućivati direktno Valentinu Inzku, visokom predstavnika u BiH“, kazao je Čomor.

Prema njegovim riječima Inzku bit će upućeni zaključci da nametne budžet, ali ne privremenog finansiranja, nego budžet za cijelu 2009. godinu, da se obezbjedi normalno funkcionisanje, i finansijsko i pravno, Gradske uprave za 2010., i da se kazne političke stranke u Gradskom vijeću.

"Sve kulturne institucije u Mostaru su finansijski blokirane, mostarsko Narodno pozorište je stavilo katanac na svoja vrata, a narod bez svoje kulture, jezika, knjiga.., nema budućnost, te je jedan od zaključaka i da se kulturne institucije uvrste u budžetsko finansiranje Kantona ili Gradske uprave“, kazao je na kraju razgovora Čomor.