Naselje Baffo
83

U Mostaru 24 porodice iz kolektivnog centra dobile svoje stanove

G. Š.
U Mostaru su 24 porodice, koje su živjele u kolektivnim cenerima dobile svoje domove u novim zgradama koje su sagrađene na sjevernom ulazu u grad, u naselju Baffo, te su im svečano uručeni ključevi stanova, koji su od danas službeno njihovi novi domovi.

Svečanosti uz presijecanje vrpce prisustvovali su mostarski gradonačelnik Mario Kordić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić nakon što su obišli ranije izrađene stambene jedinice u tom naselju.

Jedan od dobitnika stana je Nedim Droce je ovaj trenutak nazvao početkom novog života.

"Od treće godine živim u kolektivnom smještaju i ovo trenutno je početka novog života, za mene, djecu ,starije i sve nas", kazao je Nedim koji u novi dom useljava sa sinom i svojom suprugom koja uskoro treba da rodi još jedno dijete.

Sestre Sabina Kusturica i Nusreta Gološ iz Vranjevića živjele su godinama u kolektivnim centrima i sad će konačno imati svoj krov nad glavom. "To znači puno za nas", kazale su one.

Gradonačelnik Mostar Mario Kordić kaže kako se završetkom još jednom stambenog objekta u naselju Rodoč planiraju potpuno zatvoriti kolektivni centri u tom gradu, te se zahvalio višim nivoima vlasti na podršci za rješavanje ovog problema.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtićaže kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata u BiH za rješavanje krovova nad glavom ljudima u potrebi.

Po njegovim riječima je ostalo još oko tri hiljade osoba kojima se treba riješiti krov nad glavom.

"Treba još da se završi projekat u Čapljini, Čeliću, Doboju do 30. juna, tako da ćemo nastaviti dalje", kazao je ministar Hurtić.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić ističe da je zaduženje Vlada FBiH preko 8,5 miliona KM za rješavanje stambenog pitanja ljudi koji su bili u potrebi i da je lokalna zajednica izdvojila značajan dio sredstava, da bi se zatvorio svih 132 kolektivna objekta u HNK.

U naselju Baffo osigurana su stambena rješenja po sustavu neprofitnog socijalnog stanovanja za 48 porodica koje su do sada boravile u kolektivnim i alternativnim centrima na području grada Mostara.

Objekti su izgrađeni u okviru realizacije projekta CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja".

Projekt CEB II implementira se u 46 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Prema ažuriranim planovima implementatora, bit će realizirano 68 pod projekata (stambenih zgrada) u okviru kojih će biti izgrađeno oko 2059 stambenih jedinica, po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja.

Implementator CEB II projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima ulogu Agencije za provođenje projekta po Međunarodnom okvirnom sporazumu o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB). Sredstva za tehničku pomoć za realizaciju projekta osigurao je Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i bilateralni donatori CEB banke: vlade Norveške, Španije, Italije i Slovačke.

Ukupna vrijednost ovog podprojekta iznosila je 1.420.868 KM (1.131.049 KM kreditnih sredstava CEB-a i 289.818 KM sredstava koja je osigurao Grad Mostar).

Na području Federacije BiH u toku je izvođenje radova za izgradnju 436 stambene jedinice koji se realiziraju za 13 podprojekata na području gradova Bihaća, Goražda, Gračanice, Čapljine, Živinica i Lukavca, kao i u općinama Drvar, Ključ, Kalesija, Banovići i Foča/Ustikolina.