BiH
104

U Maglaju ima još potopljenih kuća i smeća na ulici, ali volonteri i građani se ne predaju

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Stanovnici Maglaja polako se vraćaju životu prije katastrofalnih poplava koje su razorile ovaj grad. Dvorišta i kuće još uvijek se čiste od nanosa i mulja, ulice su prekrivene blatom, a komunalni radnici već više od 20 dana vrijedno rade da Maglajlijama donekle vrate njihov grad.

Veliki broj kuća na ulazu u Maglaj je napušten jer više nije moguće u njima živjeti, a najviše takvih je uz lijevu obalu rijeke Bosne, gdje je visina vode iznosila preko dva metra. U dvorištima su nanosi visine više od pet metara, a podrumske i prizemne prostorije su u potpunosti uništene. Uz obalu Bosne je i Delibegov han koji je prošle godine rekonstruisan, a poplave su prizemlje u potpunosti uništile.

Na čišćenju njegovih prostorija zatekli smo 77-godišnjeg Ismeta Palatu i njegovu suprugu, ljude kojima je poplava uništila čitavu kuću.

"Šta da kažem nego živjet nam je dalje. Meni je kuća uništena, ali eto sada čekamo da se zidovi osuše i da se vratimo tamo živjeti. Za sada sam ovdje u hanu, a spavamo na spratu spavamo na nekoliko deka i spužvi. Grad se čisti, komunalna preduzeća čiste javne institucije, ali još uvijek ima mnogo kuća u kojima je voda i odakle se ne može drugačije izbaciti nego ispumpati", kazao je Palata.

Park ljiljana u centru Maglaja je među prvima očišćen i obnovljen, a u blizini tog parka volonteri i uposlenici vrijedno rade na čišćenju i uređenju biblioteke u kojoj je stradalo oko 70 posto knjiga. Direktorica biblioteke Nina Salkić je kazala kako je pred njima težak zadatak restauracije materijala, ali da još uvijek ne znaju koliko će to potrajati.

"Biblioteka je spremna za proces obnove, a najveći problem nam predstavljaju podne obloge. Zbog sporosti sušenja, sada lijepimo keramičke pločice gdje se nadamo da će uslijediti nekih donacija. Mnogi izdavači i bibliotekari širom BiH prikupljaju knjige i svima smo zaista zahvalni", kazala je Salkić, te dodala:

"Imamo pomoć od kolega iz Breze koji su donirali pločice za jednu prostoriju, mnogo ljudi je pomoglo prilikom čišćenja i pomažu i danas prilikom sanacije i vjerujem da će ova biblioteka ponovo biti lijepa."

U čišćenje grada uključile su se brojne firme iz Bosne i Hercegovine, koji uz kamione i bagere pomažu Maglajlijama da očiste svoja dvorišta i glavne ulice.

Snabdijevanje grada vodom je uredno, no mještanima Maglaja se preporučuje da vodu prokuhavaju prije upotrebe. Prodavnice, kafići i samoposluge ponovo rade, međutim, Crveni križ još uvijek porodicama sa teškim ekonomskim statusom dostavlja humanitarne pakete sa najosnovnijim namirnicama.

"Imamo zalihe humanitarne pomoći za tri dana i nadam se da će preko vikenda stići dodatna pomoć, tako da ćemo nastaviti dijeliti robu za one koji su poplavljeni. Oni humanitarni paket dobivaju uz potvrdu o tome da su im domovi bili pod vodom koju su dobili iz općine i ovom prilikom molim sve humanitarce da nam pomognu kako bi ovaj kontinuitet dijeljenja pomoći nastavili. Svaka porodica ima pravo na humanitarni paket svakih pet dana gdje dobiju najosnovnije potrepštine i higijenske proizvode", kazao je sekretar Crvenog križa, Mirsad Mehinagić.

Akcija čišćenja ulica Maglaja nastavit će se i narednih dana, a Maglajlije se nadaju da će njihov grad čim prije vratiti se u normalno stanje i da će se neugodni miris sa ulica uskoro povući.