Obilježena godišnjica
0

U logoru Trnopolje ubijeno je 90 osoba

Sarajevo-x.com
Trnopolje
Trnopolje
Više desetina bivših logoraša okupilo se danas ispred kompleksa nekadašnjeg ratnog logora Trnopolje, kako bi obilježili 18 godina od osnivanja logora kroz koji je, prema nepotpunim podacima, za nepunih sedam mjeseci prošlo 30.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

U udruženjima koja okupljaju logoraše ogorčeni su na tvrdnje ratnog rukovodstva RS-a i nekih aktuelnih političara da je logor Trnopolje bio samo prihvatni centar, te navode da je u njemu ubijeno 90 osoba, među kojima žena sa malim djetetom koje je držala u naručju, da su u njemu vršena silovanja i druge torture nad zatočenicima.

Oni su podsjetili da je iz ovog logora krajem augusta 1992. godine izvedeno 200 logoraša, koji su ubijeni na Korićanskim stjenama. Logoraši su i danas istakli da su ogorčeni činjenicom da do sada niko, pod čijom je upravom bio logor u Trnopolju, nije procesuiran ni u Haškom tribunalu, ni pred domaćim sudovima. Ništa manje nisu ogorčeni ni na sadašnju vlast u RS-u koja im onemogućava da ostvare svoja prava po osnovu civilnih žrtava rata, javila je Federalna televizija.

Na današnji dan prije 18 godina Krizni štab prijedorske općine je u Trnopolju osnovao prvi od tri logora smrti, u koji je najprije deportovano nesrpsko stanovništvo sa kozaračkog područja, a kasnije i sa ostalih područja općine. Televizijski snimci britanskih novinara iz Trnopolja, u kojim su iza logorske žice prikazani zatočenici, "živi kosturi", prebačeni iz logora Omarske, šokirali su svjetsku javnost.

I na ovogodišnjem skupu bivši logoraši su izrazili nezadovoljstvo što je spomen obilježje poginulim pripadnicima VRS-a iz Trnopolja podignuto na prostoru gdje se nalazio logor. Predsjednik Udruženja logoraša Kozarac Sabahudin Garibović kazao je da oni nemaju ništa protiv podizanja spomenika u Trnopolju, ali je naglasio da bivši logoraši smatraju da se on nalazi na neprimjerenom mjestu. Garibović je dodao da udruženja neće odustati od namjere da se u Trnopolju podigne i spomen obilježje ubijenim logorašima.

Bivši logoraši su obišli i logor Omarska čime su obilježili progon i stradanje Prijedorčana 1992. U opštini Prijedor najviše je pronađenih masovnih grobnica u BiH, iz kojih je dosad ekshumirano oko 4.200 tijela, a još se traga za 1.300 nestalih osoba.