Skupština Kantona Sarajevo
1

U KS zdravstvena zaštita za sve osobe u stanju socijalne potrebe

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom te Zakona o korištenju javnih površina na području Kantona.

Kada je u pitanju Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, izmjene je trebalo donijeti jer se u praksi pokazalo da jedan broj građana koji se nalazi u stanju socijalne potrebe nema zdravstvenu zaštitu, a Odlukom nije bio definiran način ostvarivanja zdravstvene zaštite za ove osobe.

Budući da se radi o osobama koje su u stanju socijalne potrebe, da bi se riješio ovaj problem, Ministarstvo za rad socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice je Instrukcijom od 23. septembra 2011. definiralo način ostvarivanja ovog prava do njegovog zakonskog uređenja.

Resorna ministrica Velida Memić kazala je da je u svakoj općini u Kantonu bio mali broj takvih osoba, dodajući da će izmjenama ovog zakona svaka osoba koja je u stanju socijalne potrebe nakon provedenog upravnog postupka biti u stanju ostvariti zdravstvenu zaštitu.

U Zakon je ugrađena i odredba kojom takvo pravo na zdravstvenu zaštitu ne mogu ostvariti one osobe koje mogu biti prijavljene na birou za zapošljavanje, a ne izvrše redovno dvomjesečno javljanje na biro i tako izgube pravo na zdravstvenu zaštitu.

Također, ministrica Memić naglašava da je na nivou Federacije BiH u toku izrada novih zakona koji će regulirati socijalnu zaštitu čime će sve nejasnoće koje su nastale u praksi biti regulirane.

Usvojene su i izmjename i dopune Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo, koje je bilo potrebno donijeti radi djelimične presude Ustavnog suda Federacije BiH o zaštiti prava na lokalnu samoupravu.

Izmjenama Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, koje su danas također usvojene, previđeno je formiranje Vijeća nacionalnih manjina u kojem će biti predstavnici svih nacionalnih manjina registriranih u Kantonu Sarajevo.

U toku je rasprava o zaduženju Kantona Sarajevo od sedam miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.