Tradicionalni susreti Krečana
0

U Kreki je živjelo 27 nacija, najvažnije je bilo ko je kakav čovjek

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stanovnici Kreke, starog tuzlanskog radničkog naselja, i ove godine okupili su se na tradicionalnim susretima Krečana. Manifestacija živi od 1979. godine, a Krečani su se ove godine okupili po 34. put. Za Kreku, iz 19. i 20. vijeka, kažu kako je bila Evropa u malom.
Naime, u tom životopisnom radničkom naselju nekada je živjelo čak 27 nacija, a najstariji stanovnici i njihovi potomci kroz susrete Krečana evociraju uspomene na, kako kažu, sretnija vremena.

U Kreki se, navode Krečani, ljudi nikada nisu dijelili po vjeri i naciji. Najvažnije je, kažu, bilo ko je kakav čovjek. Kreka je svojevremeno bila prepoznatljiva po sportskim klubovima, generacijama uzornih gimnasitačara, košarkaša, kuglaša, stonotenisera…

Međutim, danas je Kreka naselje na kraju grada, zaboravljeno od gradskih otaca.
Susrete su osmislili i prvi organizovali Josip Bošnjak, Niko Bujaković, Kerim Pazarac, Štefko Bilandžija i Duško Đuranović, a susreti Krečana nisu prekidani ni tokom posljednjeg rata.

Krečani su danas najprije položili cvijeće na Kapiji, a potom su se tradicionalno okupili ispred nekadanjeg DTV “Partizan” gdje su odali počast i položili cvijeće palim borcima u II Svjetskom ratu. Potom je upriličeno zajedničko fotografisanje, a u 19 sati počelo je finale, odnosno zabavni dio susreta u restoranu “Rudar”.