Prije rata ih bilo 11.000
0

U Kotor Varoši živi svega 250 Hrvata

FENA
Crkva u Kotor Varoši
Crkva u Kotor Varoši
Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović posjetio je danas fra Antu Šimunovića u Župnom uredu u Kotor Varošu kako bi razgovarali o povratku na prostor te općine u kojoj je prije rata živjelo oko 11.000 Hrvata, a danas se vratilo svega 250, uglavnom starijih.

Bilo je riječi i o obnovi imovine i izgradnji infrastrukte, a dogovoreno je da se od nadležnih institucija zatraži značajnija pomoć za hrvatske povratnike.

"Stanje je kao i u svim drugim općinama u RS i FBiH. Postotak povratnika je dosta manji od prijeratnog stanovištva“, rekao je Suljkanović nakon razgovora s fra Šimunovićem obećavši podršku i pomoć u povratku.

Fra Šimunović je potvrdio da će se pokušati animirati nadležne za poboljšanje uvjeta života osobama koje se vraćaju u Kotor Varoš.

Tokom proteklog rata na području Kotor Varoši porušeno oko 1.300 hrvatskih kuća, zahvaljujući podršci donatora obnovljeno je njih 107, dok su 165 stambenih objekata povratnici obnovili vlastitim novcem.

Fra Šimunović je upozorio da je infrastruktura u hrvatskim selima u katastrofalnom stanju, dodajući da je u većini sela uništena i elektro-mreža, što usporava povratak.