Igra i zabava
0

U Kantonu Sarajevo svečano završena Dječija nedjelja

FENA
Intoniranjem himne "Sretan ćeš biti svijete, kad usrećiš dijete“ Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo završena onako kako je i počela 2. oktobra, svečanim kulturno-umjetničkim programom u Domu mladih na Skenderiji.

U toku Dječije nedjelje, koju tradicionalno organizira Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, održano je niz zabavnih, edukativnih i kulturnih događaja sa fokusom na inkluziju.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović je zahvalila djeci, mališanima i njihovim roditeljima koji su bili aktivni tokom manifestacije.

Kazala je da su događaji osmišljeni na način da djecu odvoje od kompjutera, te da kroz igru i zabavu potaknu njihovu kreativnost.

"Djeco, učite, slušajte i znajte da ste naša snaga. Otimajte znanje na svakom koraku, znajte da je znanje moć", poručila je djeci i mališanima ministrica Dautbegović.

Voditelj projekta organizacije Dječije nedjelje Azra Mulaomerović, iz resornog ministarstva, navela je da je manifestacija u KS obilježena sa 127 edukativnih, inkluzivno-zabavnih, kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti u koordinaciji s ustanovama iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama.

"Komponirana je i himna 'Dječije nedjelje', izrađeni su trajni plakat i logo manifestacije za KS", kazala je Mulaomerović, te podsjetila da je održana i prva "Dječija Skupština", imala je svoje klubove zastupnika koji su uputili nekoliko inicijativa, a gosti iz bh.vlasti su se trebali o tome izjasniti.

Direktor Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo Senad Bostandžić je izrazio zadovoljstvo što je Dječija nedjelja postigla veliki uspjeh, a posebno što je dobila svoju himnu. Autor teksta je Mirsad Bećirbašić, a Bostandžić je uradio muziku, u izvedbi učenika OŠ "Mladen Pozajić".

Bostandžić kaže da po ocjenama djece, njihovih roditelja, himna će živjeti i ostati.

Naveo je da je dječija predstava "Bajka o ribaru i ribici" obišla škole u Faletićima, Ilijašu, Hadžićima, vrtić u Vogošći, a to je za njega bila najbolja vrsta komunikacije sa djecom.

Svečanost uspješnog završetka Dječije nedjelje uveličali su mali manekeni iz Mjedenice, KUD "Baščaršija", Sarajevo Drum Orchestra, Latif Močević.