BiH
0

U junu u Sarajevu projekt-manifestacija "Dani BiH dijaspore"

FENA
Centar “Skenderija” i Svjetski savez dijaspore BiH (SSDBiH) prvi put zajednički, a na inicijativu Centra "Skenderija", od 25. do 29. juna u kompleksu "Skenderija" organiziraju Projekt - manifestaciju “Dani BiH dijaspore”.

Namjera organizatora je da projekt postane tradicionalan i u tom cilju bit će potpisan protokol o zajedničkoj budućoj suradnji i donesena zvanična odluka o tradicionalnom organiziranju projekta svake naredne godine.

Organizatori skupa ističu da će projekt programski obuhvatiti sve oblasti i segmente društvenog života i stvaralaštva s posebnim akcentom na sadržaje iz naučno-obrazovne oblasti, oblast poslovanja i biznisa, promociju turizma i prirodnih resursa BiH, oblast kulturno-umjetničkog stvaralaštva, oblast koja obrađuje problematiku mladih, te oblast sporta, zabave i razonode.

Po idejnom opredjeljenju i koncepciji, projekt je zamišljen kao podrška i afirmacija bh. društva kao paradigme jedinstva života u svoj njegovoj složenosti i bogatstvu. Namjera je da se se kroz taj projekat povežu Bosanci i Hercegovci širom svijeta, a ne samo pojedini regioni.

Organizatori junskog skupa ističu da je vjekovna tradicija i praksa življenja uz poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg karakteristika života u BiH koju je potrebno čuvati i njegovati.

Ta tradicija je, kako se navodi, idejna podloga ugrađena u temelje projekta. Tradiciju je potrebno brižljivo čuvati i njegovati na način kontinuiranog potvrđivanja, a projekt upravo ima za cilj snažno potvrditi postojanje bh. identiteta.

"BiH dijaspora je na ovaj način još jednom pružila ruku državi BiH, a organizatori očekuju da će "država, ako ne ponuditi majčinski zagrljaj rasutoj djeci širom svijeta, onda makar uzvratiti pruženu ruku i otvorenu šaku uz svu toplinu koju ima majčinski dlan. Ukoliko misli o svojoj budućnosti i neupitnom postojanju država BiH to mora uraditi", navode iz Centra "Skenderija" i SSDBiH.