BiH
10

U Historijskom muzeju dodijeljena priznanja za doprinos u promoviranju ideja antifašizma

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom sedamdeset prve godišnjice oslobođenja Sarajeva danas je upriličena tradicionalna dodjela priznanja SABNOR-a Kantona Sarajevo institucijama i pojedincima zaslužnim za promoviranje ideja antifašizma i njegovanje antifašističkih tekovina i vrijednosti u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji dobitnici ovog prestižnog priznanja su Miro Lazović, društveno-politički radnik, Osman Smajlović, pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća i Rahman Lončarević, istaknuti antifašistički aktivista. Tradicionalna priznanja za doprinos u razvoju antifašizma i sjećanja na tradicije Narodnooslobodilačkih borbi 1941.-1945. godine dodijeljene su u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

"Nakon mnogo političkog iskustva koje sam stekao za vrijeme kada je Bosna i Hercegovina sticala nezavisnost, uvijek sam zastupao stavove koji imaju temeljnu vrijednost za svako zdravo društvo, pa i današnje. Uvijek treba isticati borbu za antifašizam i zajednički život bh. građana i zagovarati politiku koja ne dijeli, nego integrira. Kada pogledam iza sebe, put mi pokazuje da je nagrada zaslužena, a i dalje ću nastaviti zagovarati borbu za antifašizam", izjavio je za Klix.ba Miro Lazović, dobitnik priznanja za doprinos u razvoju antifašizma.

Ovom prilikom su dodijeljene i zahvalnice, a dobitnici su: pukovnik Semir Rišljanin, Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo te Sena Softić-Taljanović, direktorica Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.