Svi sveti i Dušni dan
38

U Hercegovini ulice pune cvijeća i svijeća: Uprkos poskupljenju na groblje bez njih niko ne ide

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom katoličkog blagdana Svih svetih i Dušnog dana mostarska tržnica i ulice koje gravitiraju tom djelu grada su zatrpani cvijećem i svijećama, a uprkos poskupljenju bez njih niko ne ide na groblje, pa su trgovcu zadovoljni prodajom.

U razgovoru s trgovcima smo saznali da su mnogi u skladu s povećanim cijenama cvijeća svoje aranžmane pokušali prilagoditi za svačiji džep.

Tako su dosjetljivi cvjećari svoje cvjetne aranžmane prilagodili cijenama koje su svima prihvatljive, te u ponudu iznijeli i ikebane po cijenama od 10 KM, što je i lani bila minimalna cijena, s tim da su takvi aranžmani siromašniji cvijećem nego su bili pošle godine.

"Iskustva su nam pokazala da je mnogo onih kojima je sve preko 10 KM za cvijeće previše, pa smo se vodili time da nađemo balans između cijena cvijeća i gotovih aranžmana, te zadovoljimo potrebe kupaca a pri tome sebe ne oštetimo", pojasnila je za Klix.ba iskusna cvjećarka, koja za ovaj blagdan svoj budžet prodajom cvijeća osjetno pojača.

Pored ikebana koje se mogu kupiti po cijeni od 10 KM pa na dalje, veliki je interes i za krizanteme, posebice za lončanice koje se tradicionalno nose na groblje, a njih se može kupiti po cijenama od 7 KM pa na dalje, zavisno od veličine i kvalitete.

Najjeftinija svijeća bez koje se na groblje ne odlazi je 1,5 KM pa na dalje, dok se prošle godine najjeftinija svijeća mogla kupiti i za jednu marku.

Iako je poskupljenje cvijeća i cvijeća neminovno, trgovci nam kažu da su zadovoljni prodajom, jer kako navode, za blagdan Svih svetih i Dušni dan nitko na groblje ne ide bez svijeća i svijeća.

"Mnogo je onih koji traže jeftinije aranžmane, a da ne bih ostali bez njih već su svoju kupovinu obavili danas ili jučer", pojasnila nam je trgovkinja cvijećem u Mostaru.

Cvijeće i svijeće se ovih dana prodaju u raznima aranžmanima, te po cijenama formiranim za svačiji džep i na brojnim prilazima gotovo svih hercegovačkih gradova, ali i u supermarketima.

Katolici blagdan Svij svetij obilježavaju prvog dana u mjesecu novembru, a dan nakon toga Dušni dan, te ih obilježavaju tradicionalnim obilaskom grobova svojih najmilijih, gdje nose cvijeće i uz molitvu pale svijeće, te oživljavaju sjećanja na njihova djela.