BiH
0

U Hadžićima pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području sela Kasatići, u općini Hadžići, izvršen je proces ekshumacije, prilikom kojeg su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe.

Ekshumacija je provedena na lokalnom šumskom putu, nakon što je poplava napravila odron, te su se na istom mjestu u zemlji mogli primijetiti pronađeni posmrtni ostaci, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Visoko, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Na terenu, aktivnosti je nadgledao i vršio koordinaciju stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudsko-medicinske struke, krim inspektor i krim tehničar MUP-a Kantona Sarajevo, kao i policijski službenik PS Hadžići koji je vršio obezbjeđenje lokacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.