BiH
53

U Goraždu počinje Internacionalni festival prijateljstva: Očekuju se učesnici iz nekoliko zemalja

Piše: E. A.
Već 17 godina u Goraždu traje lijepa priča u kojoj su svoje mjesto našli brojni umjetnici iz cijelog svijeta - Internacionalni festival prijateljstva kao jedinstvena kulturna manifestacija u regionu.

Od 1. do 6. augusta na ovu prestižnu manifestaciju stići će umjetnici iz Francuske, Turske, Bugarske, Srbije, Njemačke i drugih zemalja.

Posjetioci festivala prisustvovat će promocijama i sajmu knjiga, igranim i dokumentarnim filmovima, koncertima pop-rok i narodne muzike, koncertima kulturno umjetničkih društava.

Vrijedan segment Festivala i ove godine je međunarodna likovna kolonija "Boje prijateljstva", a na Festival se vraća i manifestacija koja posebno raduje mlade. Riječ je o Igrama na Žanju koje se održavaju na adi na Drini, u srcu Goražda, tokom kojih će se djevojke i mladići nadmetati u fudbalu i odbojci na pijesku, te drugim disciplinama, uz dobru zabavu.

U Festivalskom programu je i Sajam starih zanata koji čuva tradiciju ručnog stvaranja i promoviše turističke i gastronomske potencijale Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

Za najmlađe su pripremljene brojne edukativne i zabavne radionice, a njihova festivalska priča bit će zaokružena velikim tradicionalnim maskenbalom.

Duh Festivala i dugogodišnjeg prijateljstva između Goražda i Bretanje, grada San Brijea, sa sobom su donijeli članovi ansambla Les ZaZous koji su već nekoliko puta učestvovali na goraždanskom festivalu, a ove godine su stigli ranije nego obično.