Radio klub Drina
3

U Goraždu obilježen svjetski dan radioamatera

FENA
Goražde
Goražde
Povodom Svjetskog dana radioamatera u holu Centra za kulturu Goražde Radio klub "Drina" organizirao je prezentaciju dijela uređaja i opreme koju koriste radioamateri. Pored okupljanja većeg broja radioamatera, bila je ovo prilika da se ukaže na ulogu i značaj radioamaterizma.

"Davne 1925. godine u Parizu je formirana međunarodna organizacija radioamatera, a među 158 članica je i Bosna i Hercegovina. Mi smo željeli prirediti ovu prezentaciju da pokažemo kako se koriste oprema i uređaji i ukažemo na značaj radioamaterizma. Primjera radi, ovdje je i najstariji uređaj iz 70-ih godina", istakao je ovom prilikom Enver Selimović, jedan od radioamatera.

Elvir Hošo je svojevremeno na jednom od takmičenja radioamatera postao i svjetski prvak.

"Radioamateri većinu aktivnosti obavljaju na planinama ili pak u noćnim satima, a ovo je bila jedinstvena prilika da građanima pokažemo kako njihova uloga nije bila tek u vrijeme rata kada su bili jedina veza s ostatkom svijeta. Svima je nekako bio bliži radioamaterizam u to vrijeme, ali ova je izložba da građani upoznaju i nas i ono čime se bavimo i da konačno nismo na marginama", kazao je Hošo uz napomenu da nažalost radioamateri u Goraždu nemaju vlastitih prostorija.

"To je jedan od problema s kojima se susrećemo koji govori gdje je danas radioamaterizam. Danima bih mogao pričati o tome koliko smo u ratu spojili pokidanih veza, bili smo jedina veza Goražda s ostatkom svijeta, preko nas su išle u eter sve važne informacije i izvještaji", dodao je Elvir Hošo.

Iako većina radioamatera iz Goražda ima dugogodišnji staž u radioamaterizmu, Radio klub Drina koji danas okuplja znatan broj članova formiran je prošle godine.

Cilj je da se intenziviraju aktivnosti i vrati sjaj nekadašnje tradicije radioamaterizma, što, kako ističu članovi ovog kluba, i nije lako pored brojnih modernih načina komunikacije, počevši od interneta, mobilne telefonije i slično.

"Naša je želja da organizujemo kurseve, da učimo mlade radioamaterizmu, i to će se vjerujemo ostvariti", poručili su danas članovi Radio kluba "Drina" Goražde,

Izložbu uređaja i opreme uz druženje s radioamaterima posjetili su danas brojni građani, a i mladi, učenici Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović".