Civilna zaštita
16

U Goraždu dodijeljena priznanja za 11 hrabrih spasitelja

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni štab Civilne zaštite Goražde povodom 1. marta Međunarodnog dana Civilne zaštite i Dana Civilne zaštite FBIH dodijelio je ukupno 11 priznanja pripadnicima specijalizirane jedinice Federalne uprave civilne zaštite i Gorske službe spašavanja iz Goražda.

Priznanja su dodijeljena za učešće u spašavanju žrtava zemljotresa u Turskoj, te pojedincima koji su svojim nesebičnim angažmanom i hrabrošću učestvovali u spašavanju svojih sugrađana od utapanja u rijeci Drini.

Najvišim priznanjem, značkom civilne zaštite odlikovani su Adil Ferhatović, vođa tima specijalizirane jedinice Federalne uprave Civilne zaštite i pripadnici tima Muamer Salihović, Ajdin Tulović, Eldin Imamović i Kemal Adžem.

"Hvala vam što ste prepoznali značaj onog što je ovaj tim uradio u akciji spašavanja od posljedica zemljotresa u Turskoj. Za nas je to bio zadatak koji smo izvršili spremno dajući sve od sebe, ali jedno veoma potresno iskustvo", kazao je ovom prilikom Adil Ferhatović, vođa tima.

Misija spašavanja

U misiji spašavanja žrtava zemljotresa u Turskoj učešće su uzeli i gorski spasioci iz Goražda Haris Sirčić, načelnik Gorske službe spašavanja, Nijaz Ferhatović i Tarik Čolo, gorski spasioci koji su danas nagrađeni priznanjem Kantonalnog štaba Civilne zaštite. Zahvaljujući se na priznanju i ovu priliku gorski spasioci iskoristili su da ukažu na ključni problem GSS-a Goražde, ali i drugih službi u sistemu spašavanja, nedostatak adekvatne opreme.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ono što ljude u životu prati na ovom, ali i budućem svijetu su njihova djela, ovo priznanje je za jedno od takvih djela i za nas će biti uspomena na jednu zajedničku, plementu akciju spašavanja u kojoj ja kao gorski spasilac nisam razmišljao da li ću se vratiti već mi je bio cilj da odem, dam doprinos i pomognem koliko mogu. Naša zemlju kao teritorijalno malu državu u odnosu na ostale sile svijeta predstavili su ljudi koji su hrabri i odvažni i koji su sebe i svoje živote nesebično žrtvovali da bi pomogli drugima, a rezultat svega toga je da je BIH po učinkovitosti bila druga zemlja. Tako mala, a sa tako odvažnim ljudima. Mi gorski spasioci smo dostojanstveno predstavili našu državu. Mi smo volonteri, ali ono što trebamo, osim znanja, volje i spremnosti jeste oprema. To nam je neophodno da bi mogli biti efikasniji, apelujem na sve u lancu, posebno kantonalne vlasti da nam pomognu u tome. Turska je jedna od primjera da u misiji spašavanja ne postoje granice niti udaljenost", poručio je ovom prilikom Haris Sirčić, načelnik GSS-a Goražde.

Hrabri pojedinci

Kantonalni štab Civilne Zaštite dodijelio je najviša priznanja pojedincima koji su rizikujući vlastiti život spasili svoje sugrađane od utapanja u rijeci Drini. Priznanje za spašavanje unesrećenih osoba iz rijeke Drine dobili su Muhamed Karahodža, Dženan Adžem i Zihad Hrelja.

Čestitke su im uputili i predstavnici kantonalnih i gradskih vlasti , predsjedavajući Skupštine BPK Goražde i komandant Civilne zaštite Muradif Kanlić, premijer BPK Goražde Edin Ćulov i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.