Mladen Ivanić
0

"U drugostepenom postupku dokazat ću potpunu nevinost"

FENA
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da je uvjeren da će u drugostepenom postupku dokazati svoju nevinost u predmetu "Srpske šume".

"Potvrdilo se ono što sam rekao, a to je da ću biti oslobođen svih optužbi koje je tužilac iznio i vidjeli smo da je sve ijednu od tih optužbi Sud odbacio, a pronađena je jedna, tobože, nesavjesno poslovanje“, izjavio je Ivanić u telefonskoj izjavi Feni iz Brisela gdje se nalazi na službenom putu.

Istaknuo je da je prešao dugačak put da pokaže svoju nevinost te da mu je ostao jedan dio i uvjeren je da će u drugostepenom postupku i to uspjeti dokazati.

Ivanić je uvjeren da će mu to biti lakši posao, nego što je bio ovaj do sada, budući da je osuđen za odluku koju je donijela nekadašnja Vlada na čijem je bio čelu, a ne on kao pojedinac.

Nije želio da ulazi u priču da li u cijelom ovom slučaju ima politike, navodeći da javnost to treba sama da prosudi.

Sud BiH osudio je danas Mladena Ivanića na godinu i šest mjeseci zatvora u predmetu "Srpske šume", zbog nesavjesnog rada u vrijeme dok je bio premijer RS-a.

Ivanić je oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja, zločinačko udruživanje, podstrekivanje na zloupotrebu položaja i davanje dara i drugih oblika koristi.

Optuženi Miro Jurišić u istom predmetu osuđen je za šumsku krađu na devet mjeseci zatvora i kaznu od 10.000 KM, a za davanje dara i drugih oblika koristi na godinu dana i šest mjeseci. Sud je u njegovom slučaju donio jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i kaznu od 10.000 KM.

Ostali optuženi u predmetu, Zoran Đerić i drugi, oslobođeni su po svim tačkama optužnice.