BiH
0

U Doboju pronađena 18. žrtva poplava u Republici Srpskoj

Anadolija
Doboj (Foto: Klix.ba)
Doboj (Foto: Klix.ba)
Sa pronađenim tijelom Dragice Salković (1939) iz Doboja, broj žrtava u poplavama u Republici Srpskoj popeo se na 18, saopšteno je iz MUP-a RS.

Uviđajem je utvrđeno da je smrt nastupila utapanjem. Tijelo je nađeno na drugom spratu porodične kuće, gdje je starica živjela.

Iz MUP-a RS saopšteno je i da su gradu deminerski timovi Republičke uprave Civilne zaštite  na 2 lokacije: Doboj (4 lokacije: Kostajnica, HM stanica, Karanovac i Jošava - 6 "B" timova i 3 "A tima) i Prijedor (1 "A" tim, Tukovi i Bišćani). 

"Deminerski timovi pokušavaju da bezbjedno uklone sva nađena minsko-eksplozivna sredstava i da iz grada Doboja uklone ove opasne predmete. Molimo sve građane da ukoliko prilikom čišćenja svojih stanova, ulica i drugih objekata, naiđu na neki sumnjiv predmet ili sumnjaju da je u pitanju minsko-eksplozivno sredstvo, odmah prekinu sve radove i zaustave najbližeg policajaca ili pripadnika civilne zaštite kako bi oni pozvali deminere i kako bi predmet bio bezbjedno uklonjen", navodi se u saopštenju MUP-a RS.

U Doboju se, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije, intenzivno radi na čišćenju grada, a humanitarna pomoć se dijeli na 35 punktova.

Građanima su potrebne rukavice, te sredstva za čišćenje i dezinfekciju prostora.

U Šekovićima i Modriči počela je sa radom lokacija za izdavanje ličnih dokumenata. U Doboju je osposobljena stanica za preuzimanje gotovih ličnih dokumenta i podnošenje zahtjeva za hitne putne isprave.

Veterinarske službe RS-a još jednom su apelovale na građane da, u cilju sprečavanja zaraze, sami ne uklanjaju životinje, koje u nastradale u poplavama, te da je neophodno ubrzati dostavu higijenski ispravne hrane i pitke vode za spašene životinje, kako se ne bi naknadno zarazile, te da bi se sačuvao preostali stočni fond.

Kada je u pitanju finansijska pomoć za područja ugrožena poplavama, do jučer je, navode iz Ministarstva finansija RS, prikupljeno ukupno 1.427.688 KM, dok je putem M:tel humanitarnog broja na osnovu poziva građana prikupljeno 248.416 KM. Na deviznom računu pri Unikredit banci do sada je prikupljeno deviznih sredstava u visini 270.661 KM. Pay Pal sistemom koji je od utroka  uveče u funkciji i koji građani mogu uplatiti aktiviranjem opcije na zvaničnoj internet stranici Vlade Republike Srpske, doznačeno je 9.218 KM.