BiH
0

U Ciljugama uništena supstanca od koje se moglo proizvesti 10 tona heroina

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Vojnoj bazi Ciljuge kod Živinica, Komisija za uništavanje opojnih droga Ministarstva sigurnosti BiH okončala je postupak uništavanja 31.00 litara anhidrida sirćetne kiseline koji se koristi u proizvodnjih opojnih droga.

U ranijim akcijama službenika MUP-a TK i MUP-a RS ukupno je zapljenjeno 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline. Prvi kontigent, od 34.000 litara, uništen je po nalogu Općinskog suda Tuzla, dok je preostalih 31.000 litara uništeno u minulih desetak dana.

Inače, 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline čuvan je devet godina u Vojnoj bazi Ciljuge, a država BiH je za obezbjeđenje i čuvanje izdvojila 800.000 KM. No, nakon formiranja Komisije za uništavanje opojnih droga, koju sačinjavaju članovi različitih ministarstava i komisija pri Vijeću ministara BiH, postupak je nepokon pokrenut i uspješno okončan.

Prema grubim procjenama, od 65.000 litara anhidrida sirćetne kiseline moglo je se proizvesti 10 tona heroina, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 100 miliona eura. U slučaju da se tako proizvedena droga na crnom tržištu prodavala gram po gram ili kroz tablete vrijednost bi joj dosegla i 250 miliona eura.

Prvo uništavanje opojnih droga, podsjećaju iz Ministarstva sigurnosti BiH, provedeno je u decembru prošle godine kada je u TE Gacko spaljeno 1.015 kilograma različitih vrsta droga.

Današnjem završetku postupka uništavanja anhidrida sirćetne kiseline prisustvovao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, članovi Komisije za uništavanje opojnih droga, načelnik Živinica Hasan Muratović i drugi zvaničnici.