Apsurd ili potreba?
0

U centru Banje Luke je zabranjeno kretanje pasa

Piše: D. T.
Zabranjeno šetanje pasa (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Država BiH je po mnogo čemu specifična, a njen drugi grad po veličini vjerovatno jedinstven u Evropi, jer je na više lokacije u užem centru Banje Luke zabranjeno kretanje pasa.

Kako je potvrđeno portalu Sarajevo-x.com, ova čudna odluka izglasana je prije gotovo deset godina, ali se tek nedavno počela primjenjivati.

Tako se na puno mjesta u najužem centru Banje Luke mogu vidjeti table na kojima je slika prekriženog psa, što većinu turista ili onih koji navraćaju u grad na Vrbasu ostavlja zatečene.

"Danas sam stigao iz Zagreba, jer imam neke sastanke u Banjoj Luci i ne vjerujem u ono što vidim svojim očima", rekao nam je državljanin Hrvatske, koji nas je i inspirisao da objavimo ovu specifičnu priču.

Naš sagovornik se upitao i šta se dešava sa ljudima koji žive u centru grada, a imaju pse kao kućne ljubimce, to jeste da li se njih svakodnevno kažnjava?

Na ovo pitanje, kao većina vlasnika pasa, nismo mogli odgovoriti, a kako su nam potvrdili i u nekim banjalučkim udruženjima za zaštitu životinja, odgovore nećemo dobiti ni od onih koji su propise usvojili.

"Upućivane su peticije i molbe za uklanjanje tabli, ali su one još tu. Oni hrabriji koji se sa psom usude prošetati centrom, to rade na vlastiti rizik i uz mogućnost da plate kaznu", rekao nam je vlasnik zlatnog retrivera iz Banje Luke, koji s pravom nije želio da mu se pominje ime.

Prema odluci gradskih vlasti, koje su psima zabranile ulaz u šire gradsko jezgro, za nepoštivanje ove odluke propisana kazna je od 100 do 1.000 KM.