BiH
2

U Bugojnu predstavljena monografija "Tomašica - masovna grobnica"

FENA
Tomašica
Tomašica
Monografija "Tomašica - masovna grobnica" autora Senaida Ramića, Zlatana Ališića i Muje Begića predstavljena je sinoć u Bugojnu u organizaciji Medžlisa IZ-a tog grada.

Osim prof. Begića, o knjizi su govorili prof.dr. Rasim Muratović i član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, dok je moderator promocije bio glavni bugojanski imam Vehid ef. Arnaut.

"Monografija predstavlja hronološki prikaz ubijanja nesrpskog stanovništva na području općine Prijedor i proces ekshumacije žrtava. Ona je trajni podsjetnik na zločin nad Bošnjacima i Hrvatima u prijedorskoj općini", kazali su promotori.

Knjiga je, istakli su, dokaz o dešavanjima koja ne smiju pasti u zaborav radi budućih generacija koje trebaju znati istinu o ratu u BiH, i važna podrška pravosudnim organima u projektu dokazivanja genocida, počinjenog u dolini Sane.

Naglasili su, također, da se riječ genocid u BiH veže za 32 općine u BiH i da je, nakon istočne Bosne i Podrinja, područje Krajine druga regija po masovnosti broja žrtava.

Izdavač monografije "Tomašica - masovna grobnica" je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta Sarajevo.