BiH
7

U Bos. Krupi vodostaj Une u 20 sati iznosio 203, kritično je na 250 centimetara

Klix.ba
Una
U općini Bosanska Krupa, odnosno mjestima Bosanska Krupa i Bosanska Otoka, kroz koje protječe rijeka Una i gdje s vremena na vrijeme dolazi do poplava u naseljima koja se nalaze neposredno uz riječno korito, za sasda je situacija stabilna.

Poplavljenih objekata nema. U Bosanskoj Krupi je u 20 sati vodostaj Une bio 203 centimetra. Izlijevanje Une u Bosanskoj Krupi se obično dešava kod vodostaja od 250 do 260 centimetara.

"Preventive radi na mjestima gdje obično dalazi do izlijevanja rijeke smo postavili vreće s pjeskom kako voda ne bi prodrla do kuća u slučaju da se vodostaj naglo poveća. U Krupi su vreće s pjeskom postavljene na tri lokacije, i to u naselju Uzune, Mašići i Svetinja, a u Bosanskoj Otoci na lokalitetu Redžići", kazao je za Klix.ba Sead Gorinjac, pomoćnik načelnika Općine Bosanske Krupe za civilnu zaštitu.

U Krupi je na ovim preventivnim aktivnostima bilo angažirano oko 50 osoba.

U Bosanskoj Krupi su se pojavila i nova klizišta, ali na svu sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

"Imamo četiri nova klizišta izazvana vremenskim prilikama. Zaista, nadamo se da će vrlo brzo stati oborine, da nećemo doživjeti sudbinu mnogih sredina u Bosni i Hercegovini. Kada dozvole vremenski uslovi pristupit ćemo i sanaciji novonastalih klizišta", dodaje načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Akcija štićenja kuća na kritičnim tačkama i dalje traje. Pripadnicima Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice pomoć pružaju i radnici JKP "10. Juli" te građani.

U slučaju naglog porasta vode građani mogu pozvati dežurnu službu Štaba Civilne zaštite na broj telefona 123 i potražiti pomoć.