BiH
7

U Bijeljini zbog epidemiološke situacije potrebne vakcine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stanje na području Grada Bijeljina se nakon velikih poplava normalizuje.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da je u poplavljenom području uz rijeku Savu uklonjen veći dio uginule stoke, ali je epidemiološka situacija i dalje rizična.

Također prisutan je i problem "vodenih džepova" u samom gradu, kao i na području Mjesne zajednice Dvorovi.

Tokom jučerašnjeg dana težišna aktivnost je bila na prikupljanju uginulih životinja u Velinom Selu, Brocu, Batkoviću, Ostojićevu i Balatunu.Prikupljeno je oko sedam tona uginule stoke.

U narednom periodu vršit će se prikupljanje po individualnim prijavama.

Tokom jučerašnjeg dana je vršeno intenzivno prikupljanje i odvoženje kabastog otpada od Bijeljine prema Dvorovima, Trnjacima i Balatunu, a uklonjeno je oko 380 tona tog otpada.

Ekipe Doma zdravlja Bijeljina u saradnji s radnicima Instituta za javno zdravstvo iz Banje Luke su obavile dezinfekciju 367 stambenih objekata u Dvorovima, Balatunu, Gojsovcu, Komitskoj ulici, Dazdarevu, Kojčinovcu i Patkovači.

U saradnji sa zdravstveno sanitarnim inspektorom izvršen je i sanitarno tehnički i higijenski nadzor kolektivnih smještaja u Brocu, Međašima i Gimnaziji-sportska dvorana, u kojima boravi 320 osoba.

Do sada je popisano 1.647 stambenih objekata u koje je prodrla voda.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina nastavit će, uz asistenciju vatrogasnih timova iz Turske i Slovenije, crpljenje vode iz poplavljenih područja, ulica i objekata.

Bijeljini je potrebna pomoć kada su u pitanju vakcine protiv tetanusa i zmijskog ujeda, sredstva za dezinfekciju (odijela za dezinfekciju, maske s hepa filterom, rukavice za dezinfekciju), antibiotici, kortikosteroidi, analgetici, bronhodilatatori.