BiH
138

U BiH pojačane sigurnosne mjere nakon napada u Parizu

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sigurnosne mjere u Bosni i Hercegovini podignute su na viši nivo nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, istakao je za Klix.ba Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je pojačala mjere osiguranja, kako osoba, tako i objekata. U tom kontekstu ostvaren je kontakt sa svim policijskim agencijama u državi, uključujući i Obavještajno-sigurnosnu agenciju, u cilju blagovremene razmjene informacija i koordiniranja aktivnosti", rekao je Vilić za naš portal.

Hrvatska, Italija i druge zemlje također su najavile pojačane mjere sigurnosti, a kako je naš sagovornik istakao, nijedna država u svijetu ne može se sama boriti protiv ovakvih pojava.

"Pojačali smo dežurne kapacitete kako bi se osigurala razmjena informacija sa međunarodnim policijskim agencijama kao što su Interpol i Europol, te policijskim agencijama drugih zemalja", rekao je Vilić.

Naglasio je kako su policijske agencije BiH u proteklom periodu učinile puno u dijelu obučavanja, osposobljavanja i opremanja osoblja i opreme, te brže i efikasnije policijske saradnje.

"Policijske agencije u BiH su na jednom zavidnom nivou. Prije svega smo spremni i odlučni da se prvo preventivno, a onda i represivno borimo protiv terorizma i sličnih pojava", zaključio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.