Ministarstvo zdravlja FBiH
0

U BiH nije registrovan nijedan slučaj gripe H1N1

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Ministarstvo zdravlja Federacije BiH saopštilo je danas da do sada u BiH nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od nove gripe tipa A (H1N1).

Koordinaciono stručno tijelo pri federalnom Ministarstvu zdravlja aktivno prati epidemiološku situaciju u vezi sa novom gripom tipa A (H1N1), te preduzima potrebne mjere kako bi zdravstveni sistemi što bolje reagovali u slučaju pojave oboljelih na području FBiH.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene - redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, održavanje higijene okoline, čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, a ukoliko kišu i kašlju potrebno je usta prekriti maramicom.

U saopštenju se ističe da uprkos proglašenju šeste faze, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje zatvaranje granice, niti ograničavanje prometa roba i putnika.

Koordinaciono stručno tijelo koje je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH, kao i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aktivno prati situaciju, te će u skladu sa preporukama WHO- a, preduzimati potrebne mjere.		

Svjetska zdravstvena organizacija juče je na hitnom sastanku proglasila pandemiju nove gripe, što znači da je ocijenjeno da se virus H1N1 globalno proširio.